Een conceptalbum is een muziekalbum met nummers die inhoudelijk met elkaar verband houden. De rockopera ‘Tommy’ van The Who en Pink Floyd’s ‘The Wall’ zijn bekende voorbeelden. Op zoek naar albums met een bijzonder verhaal snuffelde S.M.A.K.-medewerker Hidde van Schie rond op Spotify. Zo ontdekte hij dat enkele legendarische conceptalbums niet op deze digitale muziekservice zijn te vinden: bv. ‘The Grey Album’ van Danger Mouse, die een remix is van ‘The White Album’ van The Beatles en ‘The Black Album’ van Jay Z.
Van het beruchte Wu-Tang Clan-album ‘Once Upon a Time In Shaolin’ werd slechts één kopie uitgebracht. Het is het allerduurste album ooit en werd verkocht aan de omstreden en later veroordeelde farma-miljonair Martin Shkreli.
De Amerikaanse experimentele groep Negativland werd internationaal berucht door een grote rechtszaak met platenmaatschappij Island Records, omdat de band een EP getiteld ‘U2’ had uitgebracht met parodieën op een aantal U2-nummers. Het album ‘dispepsi’ uit 1997 is een artistieke kritiek op de mediaoorlog tussen Coca-Cola en Pepsi-Cola. Het album is een collage van het geluid uit verschillende reclamespots. Negativland schreef over het album: "All of the cola commercials that were appropriated, transformed and reused in this recording attempted to assault us in our homes without permission.”
‘The Sound of Music’ is het resultaat van een bizarre uitnodiging aan de Duitse band Laibach om op te treden in Noord-Korea. Omdat ‘The Sound Of Music’ er een belangrijke film is, besloot Laibach om tijdens hun optreden in Pyongyang een aantal nummers van de film te spelen. Dit leidde uiteindelijk tot een integrale coverversie van de soundtrack van de succesfilm met Julie Andrews.
‘With a Little Help from My Fwends’ is een album van de Amerikaanse band the Flaming Lips. Het is het tweede deel van hun ‘Fwends’-series en een integrale cover van het legendarische Beatles-album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. The Flaming Lips vroegen een gigantische lijst muzikanten om mee te spelen o.a. Maynard James Keenan van de band ‘Tool’, Miley Cyrus en J. Mascis.
‘Songs For Drella’ uit 1990 van Lou Reed en John Cale is een muzikale ode aan hun mentor, manager en vriend Andy Warhol. Dit prachtige album, dat drie jaar na Warhols overlijden verscheen, beschrijft de afkomst van de popartkunstenaar, zijn carrière en persoonlijke relaties. Reed en Cale zagen elkaar voor het eerst in jaren terug op Warhols afscheid, waarop schilder Julian Schnabel voorstelde om een hommage te schrijven.
Dit is deel één van onze lijst. Volgende keer o.a. Serge Gainsbourgs ‘L’homme a tête de chou’ en Frank Zappas ‘Joe’s Garage’. Een van de vrienden van S.M.A.K. tipte ons naar aanleiding van onze lijst van vorige week de muziek van Wolfgang Tillmans en van Mayo Thompson van het kunstcollectief ‘Art & Language’.
Hebben we iets gemist of wil je ons attenderen op een mooie plaat of artiest, stuur gerust jouw tips door naar hidde.vanschie@smak.be
Veel luisterplezier!