Boek ‘Gentle Figures/Beautiful Friends’

Jan Opdekamp maart2020 opening 589

S.M.A.K. bracht samen met LUCA School of Arts en Globe Aroma het boek ‘Gentle Figures/Beautiful Friends’ uit. De portretten in dit boek zijn gemaakt door studenten van  LUCA School Of Arts Campus Gent en kunstenaars van Globe Aroma tijdens verschillende ontmoetingen tussen september 2018 en juni 2019. 

Een groep studenten Illustratie van LUCA School of Arts Campus Gent werkte de afgelopen twee jaar aan een project rond ‘het portret’, samen met kunstenaars van Globe Aroma. Dit is een open kunstenhuis in Brussel dat nieuwkomers verwelkomt voor artistieke en culturele uitwisseling. Het is ook een laagdrempelige artistieke vrijplaats waar dialoog, samenwerking, netwerkvorming, creatie en beleving centraal staan.

De studenten en de kunstenaars bezochten samen verschillende tentoonstellingen in S.M.A.K. en ontmoetten elkaar in de ateliers van de school en Globe Aroma. Tijdens deze bijeenkomsten leerden de deelnemers al tekenend elkaar beter kennen. Tientallen verrassende portretten zijn gebundeld in dit boek, het resultaat van deze ontmoetingen.

"De tekeningen in dit boek zijn portretten over het kijken. De confrontatie met de ander. De ander die zich dient tot tekening. De ander in al zijn zwijgzaamheid, geconfronteerd door de blik, niet vragend om begrepen te worden. De ander die telkens wordt opgezocht door een zoekende blik. Bij momenten rusteloos maar even vaak verzoenend in een witte ruimte tussen gedachten en staren. Tussen hier en nu verhuld in een harde stilte. Soms gezalfd door de klank van een penseel op papier. Soms aangewakkerd door de stift en vaak opgeschrikt door het krassen van het grafiet.

Het grafiet dat gestaag wint aan vorm. Het grafiet dat gewillig kleeft aan vingers en sporen nalaat op wangen en voorhoofd. Het gezicht dat weerloos bloost in grijzen en zwarten, en zich langzaam vat tot masker ... De portretten in dit boek overweldigen en ontroeren over een werkelijkheid ver weg voorbij het eerste gezicht."
Wim Lambrecht, Gent 24 december 2019

De deelnemende kunstenaars zijn: Mimouna Amri, Abdoukhadre Ba, Mouhamadou Ba, Jona Biemans, Soetkin Bral, Cécile Broekaert, Hannah Bruggeman, Douba Dembele, Nele De Paepe, Silke Catteeuw de Smul, Yingda Dong, Clara Girke, Lise Goossens, Lies Hendrickx, Sandra Issa, Bouchra Lamsyeh, Soumaya Mahroug, Svetlano Metrofanova, Conté Morlaye, Shuruq Mussran, Abdou Razo, Sahra, Thorsten Staes, King Talez, David Trembla, Larisa Utesheva, Noa Verborgh, Axel Yvernault, Baminla Zion-Jah.

Het boek is te koop in de bookshop van S.M.A.K.aan 9 euro. Je kan dit boek nu reserveren via leen@smak.be.

In het S.M.A.K. Beweegt Paviljoen loopt het project Gentle Figures | Beautiful Friends. Dit is een initiatief van tekenaar en LUCA-docent Goele Dewanckel.

Gentle Figures / Beautiful Friends is een samenwerking tussen LUCA School Of Arts Campus Gent, Globe Aroma en S.M.A.K.

24.Maa.20
Word Vriend van S.M.A.K.
made by