Buffalo’s supporteren voortaan op kunstberg

Templeton Most of the time

Half mei 2018 start de verhuis van een stuk van de S.M.A.K-collectie naar het gloednieuwe erfgoeddepot in de Ghelamco Arena. Het depot bevindt zich onder de familietribune van het stadion. 

Er is al een werk uit onze collectie verhuisd: ‘Most of the time there is nothing to say’ van Ed Templeton. Gilbert Thierry, onze erfgoedbewaker vertelt: “Enkele jaren geleden ontmoette ik de Amerikaanse kunstenaar Ed Templeton die hier een tentoonstelling organiseerde. Templeton raakte gefascineerd door mijn verhaal over de oorlog, omdat ik die heb meegemaakt als tiener. Het resultaat was dat hij ter plekke een werk creëerde op basis van wat ik hem vertelde. S.M.A.K. kocht dit werk uiteindelijk aan voor in de collectie”.

Al sinds 2017 zijn alle Gentse musea bezig met een grote erfgoedverhuizing: maar liefst 90.000 stukken verhuizen van zeven verschillende opslagplaatsen naar twee nieuwe erfgoeddepots, in de Ghelamco Arena en in de haven. Het zal wellicht een jaar duren voor alle stukken verhuisd zijn. Er was dringend nood aan een nieuwe accommodatie omdat de bewaring van de kunstwerken niet altijd in ideale omstandigheden gebeurde. De vorige opslagplaatsen waren al duidelijk verouderd. Daarom zijn de kunstinstellingen tevreden met de nieuwe ruimtes, die nu aangepast is om optimale omstandigheden te voorzien voor de kunstwerken. Het depot is een vrij prestigieus project. Volgens Wouter Heijnberg, de directeur van het bedrijf Helicon die het ontwierp en inrichtte, is het één van de beste ter wereld.

‘Onze kunst en erfgoedcollecties verdienen het om in optimale omstandigheden bewaard te worden: de collecties zijn van onschatbare waarde en vormen het kloppend hart van de musea. Ze vertellen de geschiedenis van onze stad en haar bewoners en nu kunnen we deze collecties op een goeie manier doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen,’ aldus schepen van cultuur Annelies Storms.

8.Mei.18
Word Vriend van S.M.A.K.
made by