BUITEN | Openlucht Kunstenparcours

Buiten1

BUITEN is een artistiek project in drie buitenwijken van Gent: Moscou, Vogelhoek en Flora. Alledrie woonwijken met een zeer divers sociaal profiel. Het parcours vindt integraal plaats op buitenlocaties en is een dynamisch wijktraject. 

BUITEN vertrekt enerzijds uit het idee dat kunstenaars de publieke ruimte niet letterlijk moeten bezetten. Anderzijds staat de gedachte centraal dat er een constante wisselwerking bestaat tussen kunst en de hedendaagse maatschappij.

In de traditie van “Art by Telephone” (Chicago, 1969) en “Do it” (Parijs, 2003) is BUITEN een tentoonstelling die vooral is samengesteld uit tekst: instructies, diagrammen, zinnen, kleine tekeningen… De teksten zijn geprint op panelen, die net als verkeersborden in de straat geplaatst zijn en verspreid zijn over vier trajecten in de drie wijken. Samen vormen deze interventies een parcours dat bezoekers en buurtbewoners uitnodigt om te reflecteren of te reageren.

Meer dan 30 lokale en internationale kunstenaars gebruiken hun artistieke praktijk als een aanvulling op het anonieme sociale en culturele weefsel van dit deel van Gent. Als een soort graadmeter zijn mobiliteit en beweging onmisbaar om in dialoog te treden met de subtiele ingrepen van de kunstenaars.

Parcours

Honoré D'o - Selçuk Saint Mutlu - Peter Aers - MARGE - Kadir Balçi - Florian Kiniques - Marc Cosyns - Herman Van Ingelgem & Chloé Op de Beeck - Kurt Vandendriessche - Ernst Maréchal - Sheelasha Rajbhandari - Jura Shust - Bartolini Massimo - Godart Johannes - Homa Arkani - Mekhitar Garabedian - Meggy Rustamova - Simon Verheylesonne - Hyun Pompoen - Leyla Aydoslu - Mario D'hont - Marijke De Belie - Simon Gush - Seppe van Groeningen - Karel Verhoeven - Mithu Sen - Benjamin Verdonck - Joost Vandecasteele - Charbel-Joseph H. Boutros - Martine Van Audenhove - Stijn Van Dorpe - Bart Van Gyseghem - Kristof Van Gestel - Koen Van den Broek - Jan Dekeyser - Hilde Braet - Šămĭř Doedekiheweune Mhadeb

Praktisch

  • Vrijdag 5, 12, 19, 26 oktober 2018
  • Zaterdag 6, 13, 20, 27 oktober 2018
  • Zondag 7, 14, 21, 28 oktober 2018
  • Telkens van 11:00 tot 18:00
  • Tijdens de openingsuren vormt SANTO, de brandweerkazerne in Moscou, het centrale meetingpoint en de plek waar nevenactiviteiten plaatsvinden. Peter Benoitlaan 78-80, 9050 Gentbrugge Moscou

Programma

  • 14 oktober 2018 / 14u met « I I Hors champ - IMPASSE(S) » door Samira El Khadraoui / in SANTO
  • 17 oktober 2018 / met Marc Cosyns / in Post X (Merelbeke Flora)
  • 28 oktober 2018 / Finissage / in SANTO

Meeting point
Met Kristof Lemmens, Sam Eggermont, Walter D’Hoogh & Aäron Willem, Kantine 112, Ben Benaouisse

Een openlucht kunstenparcours i.s.m. S.M.A.K. (Gent) & Post X (Merelbeke). Met de steun van Cultuur Gent & Vlaamse Gemeenschap. BUITEN is een samenwerking tussen SANTO en SMAK. Beide organisaties zijn overtuigd dat een stad meer is dan haar centrum en dat kunst kan bijdragen aan het sociale weefsel.

15.Okt.18
Word Vriend van S.M.A.K.
made by