De Beeldcapsule: beelden redden voor de toekomst

Debeeldcapsule

Met De Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties, waaronder het S.M.A.K., de unieke verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen en de noodzaak aankaarten om zorg te dragen voor dit waardevolle erfgoed. Iedereen kan op www.debeeldcapsule.be die boodschap ondersteunen door maximum 5 tijdsbeelden te kiezen uit een selectie van markante filmpjes om zo een eigen beeldcapsule samen te stellen. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht.

Zevenentwintig media- en erfgoedorganisaties waaronder de VRT, alle regionale omroepen en verschillende Vlaamse archieven en musea schaarden zich achter de oproep van VIAA om samen een lans te breken voor het audiovisueel materiaal dat in hun collecties aanwezig is. Een heel deel van dat audiovisuele materiaal is bedreigd en wacht nog op digitalisering, maar tussen het reeds beschikbare digitale materiaal maakten zij een selectie aan archiefbeelden. Daaruit maakte een ‘Raad van Wijzen’ een eerste keuze die nu op debeeldcapsule.be te vinden is.

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur en Media: “Ik ben verheugd dat ik mijn steentje kan bijdragen aan dit positieve initiatief van VIAA. Vlaanderen beschikt over een schat aan audiovisueel erfgoed. Beelden zijn tijdloos, maar de dragers ervan zijn dat helaas niet. Het duurzaam bewaren van ons collectief geheugen is dan ook van groot belang.”

De afgelopen eeuw werd ons leven voor het eerst vastgelegd in bewegend beeld. In Vlaanderen hebben we dan ook over de jaren heen een schat aan audiovisueel archiefmateriaal bij elkaar gefilmd of opgenomen. Deze beelden en audio dreigen echter verloren te gaan omdat ze nog op oude dragers zoals cassettes staan. Afspeelapparatuur is vaak niet meer voorhanden, maar ook de dragers slijten en de beeld- en audiokwaliteit verslechteren. Om dit materiaal in de toekomst nog te kunnen bekijken en gebruiken, moeten we ze digitaliseren en duurzaam bewaren. Ook voor het materiaal dat we vandaag de dag maken is een duurzame opslag van cruciaal belang. Om die redenen werd eind 2012 het Vlaams Instituut voor Archivering opgericht dat met deze campagne wil wijzen op de diversiteit en rijkheid van onze audiovisuele archieven en tegelijk de noodzaak van het digitaliseren en het veilig bewaren voor de toekomst onder de aandacht wil brengen.

Nico Verplancke, directeur VIAA: “Het is belangrijk dat iedereen weet hoe divers en relevant het audiovisueel materiaal is dat in onze archieven ligt. VIAA heeft als doel dit materiaal te redden door het te digitaliseren en de digitale video en audio duurzaam op te slaan. Daarna stelt VIAA dit materiaal opnieuw ter beschikking van het onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek en het grote publiek. We hebben ondertussen bewezen dat we bijzonder kostenefficiënt en kwalitatief kunnen werken, en dat in nauwe samenwerking met een heleboel (60+) Vlaamse partners.”

Iedereen kan de campagne vanaf vandaag steunen door 1 tot maximum 5 tijdsbeelden te kiezen en zijn eigen beeldcapsule samen te stellen. Enkele bekende Vlamingen waaronder Bruno De Wever, Francesca Vanthielen en Rik Torfs steunen de campagne en dienden zich aan als ‘capsonaut’. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht. Deze zal bekend worden gemaakt op 27 oktober in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur en Media, Sven Gatz.

Neem jij de inzending van S.M.A.K. op in je beeldcapsule? Wij kozen voor Guillaume Bijl, 'James Ensor in Oostende ca. 1920' (2000).

16.Sep.15
Word Vriend van S.M.A.K.
made by