Dit was Erfgoeddag 2018: Kunst aan de knikker

Erfgoeddag 2018 kunst aan de knikker foto Kurt Stockman 4

U was weer fantastisch op Erfgoeddag 2018! Kijk hoe kinderen meegebouwd hebben aan onze reuze-knikkerbaan, of hoe ze Koerdisch of Arabisch knikkerden.

Erfgoeddag 2018 kunst aan de knikker foto Kurt Stockman 1

Op Erfgoeddag kon je de tentoonstelling Moon Calendar van de Iraaks-Koerdische Hiwa K bekijken en kiezen of je Arabisch of Koerdisch ging knikkeren.

We maakten een selectie van video’s, installaties en performances van de afgelopen 10 jaar. De Iraaks-Koerdische kunstenaar woonde als kind eerst in een Arabische en daarna in een Koerdische buurt. In beide buurten werd geknikkerd met andere spelregels en technieken. Koerdische kinderen speelden mushien, een complex spel met horizontale handposities waarbij knikkers maar met mondjesmaat van eigenaar wisselden. Arabische kinderen speelden tannab, een knikkerspel met bijna geen beperkingen maar grote gevolgen. Tegelijk was het risico om een groot aantal knikkers te verliezen veel groter.

Bezoekers ervaarden zelf de rijke traditie van dit ogenschijnlijke eenvoudige spel. Kunstenaar Maxim Ryckaerts stond in voor de knikkerbaan.

8.Mei.18
Word Vriend van S.M.A.K.
made by