Felix Kindermann | Choir Piece

Kindermann Choir Piece nieu

Tijdens de avondopening op donderdag 3 oktober 2019 toonde S.M.A.K. 'Choir Piece' van Felix Kindermann, waarbij zestien operazangers van het Ghent Singers-koor het volledige museumgebouw innamen als een bewegende sculptuur. 

Vanuit zijn sculpturale praktijk onderzoekt Felix Kindermann* de ruimtelijke dimensie van tijd, beweging en geluid. Zijn meest recente werk ‘Choir Piece’ presenteerde zich op 3 oktober 2019 als een performance dat werd uitgevoerd door zestien zangers van het Ghent Singers-koor en zette een immateriële score onder de tentoonstelling ‘Highlights for a Future, De Collectie (1)’ die reeds deels in afbouw was. Deze overgangsfase initieerde een afweging tussen de accumulatieve processen die een museumverzameling onderbouwen en een performance als tijdgebonden kunstvorm die als “soziales Ding im Raum” bestaat.

De door de Amerikaanse componiste Natalie Dietterich in opdracht geschreven ‘Composition for Separated Musicians’ voorziet elke performer van een partituur met minimale notatie, vrije syntaxis en een aantal uitvoeringsaanwijzingen. De finale vorm van de compositie ligt besloten in de improvisaties van de zangers die met hun stem de ander kunnen bevestigen, negeren of overtreffen. Diverse interventies, zoals fragmentering en akoestische vervorming, ontregelen verder de collectiviteit van het koor en essentialiseren Kindermanns onderzoek naar de impact van een verregaande deconstructie op de inherente harmonie van een klassieke compositie.

De vocale lijnen worden naar de museumarchitectuur vertaald in een choreografie die de thematiek van scheiding en verbinding ruimtelijk bespeelt. Ze vraagt een voortdurende herpositionering van zowel performers als toeschouwers en betrekt hen in een individuele ervaring. Tegen de achtergrond van hun onderlinge interacties tekent zich een sociaal organisme af waarbinnen momenten van vervreemding, conditionering en dominantie als manifestaties van een maatschappelijke conditie kunnen worden gelezen.

Met vriendelijke steun van Tony & Sissi Moens.

  • Bassen: Mark Trigg, Wouter Vandenginste, Andres Soler, Pieter CoeneTenoren: Ivan Goossens, Henk Pringels, Ivan Yohan, Guillaume Huybrechts
  • Alten: Sonia Sheridan Jacquelin, Boris Kondov, Paúl Sojo, Dida Gonzales
  • Sopranen: Marion Bauwens, Jolien de Gendt, Blandine Coulon, Alice Wielant
  • Ghent Singers:
  • Choreografische uitwerking: Felix Kindermann, Jochem van Laarhoven & Ivan Cheng
  • Compositie: Natalie Dietterich
  • Concept en tekst: Felix Kindermann

* Felix Kindermann (° 1978, Keulen) leeft en werkt in Brussels. Toekomstige tentoonstellingen en performances zijn gepland in Lewis Center for the Arts, Princeton, US; KIT, Duesseldorf, DE; Lesage, Brussel, BE; en Art Verona, IT. Tot zijn recente tentoonstellingen en performances behoren Fondation CAB, Brussel, BE; Museum Dhondt-Dhaenens, Gent, BE; 76,4, Brussels, BE; Deborah Bowmann, Brussel, BE; These Things Take Time, Gent, BE; Galerie Nadine Feront (2014, 2015, and 2016). and Kunsthalle Baden-Baden (45cbm), DE. Kindermann, who earned an MFA in Industrial Design from Hochschule für bildende Künste Hamburg and an MFA from Sint-Lukas Brussels in 2010. He is currently Visiting Professor of Mixed Media at Sint-Lucas Ghent.

16.Okt.19
Word Vriend van S.M.A.K.
made by