Flanagan uit S.M.A.K.-collectie naar Prinsenbos verhuisd

19144081 1589926011069803 3384552693523116521 o

In het kader van Museumcultuur Strombeek/Gent geeft S.M.A.K. Barry Flanagans Untitled (Sculpture) uit 1980 vijf jaar lang in bruikleen. Het monumentale werk werd deze week in het Prinsenbos in Grimbergen geplaatst.

Het werk van bijna 8 ton werd geïnstalleerd aan de oever van de vijver aan het Prinsenkasteel. De verhuis van het werk was geen sinecure, want naast bijzonder zwaar is de sculptuur ook 7m lang, bijna 3m breed en 3,5m hoog. Kranenfirma Sarens klaarde de klus.

Voor Untitled (Sculpture) vertrok Barry Flanagan van elementaire vormen. In een staalplaat werden een spiraal en een driehoek gesneden en vervolgens uit de plaat getrokken. Met de sculptuur verkent Flanagan de spanningsvelden tussen twee- en driedimensionaliteit, tussen stabiel en instabiel, en tussen hard en zacht. De kunstenaar relativeerde de stugheid van metaal door in de plaat te ‘knippen’ en ze te ‘vouwen’ als een blad papier.

De sculptuur werd gerealiseerd met de hulp van staalbedrijf Sidmar Gent in 1980 in opdracht van Jan Hoet voor zijn spraakmakende Kunst in Europa na '68. Tijdens deze tentoonstelling was het werk te zien op het Sint-Pietersplein, voor de ingang van de abdij. Sinds april 2005 stond het opgesteld aan Dok Zuid, ter hoogte van de Dampoortbrug in Gent.

In het Grimbergse kasteelpark werd het werk op een sokkel geplaatst. Wandelaars kunnen het er vanuit verschillende hoeken bewonderen. Het beeld blijft er 5 jaar en vormt de aftrap van het meerjarige project Here Comes the Summer. Elk jaar komt er een nieuw beeld uit de S.M.A.K.-collectie bij in de aanloop naar een S.M.A.K.-openluchttentoonstelling in het Prinsenbos in 2021. Begin september worden er activiteiten rond de sculptuur en het project georganiseerd.

Here Comes the Summer maakt deel uit van Museumcultuur Strombeek/Gent, sinds 2013 een structurele samenwerking tussen S.M.A.K. en Cultuurcentrum Strombeek, die onder meer inhoudt dat het CC voor het organiseren van tentoonstellingen geprivilegieerd gebruik kan maken van werken uit de S.M.A.K.-collectie.

16.Jun.17
Word Vriend van S.M.A.K.
made by