Stel je kandidaat als vrijwilliger publieksassistent

DEMO-MEMO in 2022

S.M.A.K. is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons publiek ontvangen in de inkomhal en bezoekers assisteren bij evenementen of workshops.

Onthaal

Je onthaalt onze bezoekers op een vriendelijke manier aan een infobalie in de inkomhal. Je bent een eerste aanspreekpunt voor praktische vragen of vragen over de infrastructuur, de tentoonstellingen of activiteiten binnen het museum. Informatie die nuttig kan zijn voor de balie en erfgoedbewakers speel je door, zoals bijvoorbeeld de aankomst van een grote groep kinderen, bezoekers die een stoeltje nodig hebben,... Je verwijst bezoekers door naar de baliemedewerkers of de verantwoordelijke erfgoedbewaker bij specifieke vragen. Dat kan gaan over toegangsprijzen, de aankoop van boeken, toegankelijkheid in het museum, informatie over de Vrienden van S.M.A.K.,... Het mee in goed banen leiden van evenementen op onze Late Donderdag , Erfgoeddag, Kunstendag voor Kinderen, Museumnacht,… is echt jouw ding.

Museumzaal

Je onthaalt onze bezoekers op een vriendelijke manier in één van de zalen in het museum. Je maakt de bezoeker wegwijs doorheen de tentoonstellingsruimte en zorgt er op deze manier voor dat de bezoeker een aangename ervaring beleeft in het museum. Je kan de bezoeker ook inlichten over de gedragscode in het museum, zoals meegeven dat bezoekers geen kunstwerken mogen aanraken of kan je hen wijzen op de aanwezigheid van fragiele werken. Bij het zien van onveilig of storend gedrag, verwittig je een erfgoedbewaker. Je geeft kort een woordje uitleg over de tentoonstelling of bij een kunstwerk. Indien van toepassing verwijs je de bezoeker door naar een S.M.A.K.-gids.

Begeleiden workshops

Je steekt graag de handen uit de mouwen en bouwt mee aan de verschillende projecten. Je zet materiaal klaar, begeleidt de deelnemers, … Je ondersteunt mee activiteiten uit ons S.M.A.K. Beweegt-programma. Dat kunnen workshops zijn voor kwetsbare jongeren, mensen met dementie, mensen die slechtziend of blind zijn, vluchtelingen, mensen met een psychische kwetsbaarheid,... Je ondersteunt hierbij de gidsen of andere medewerkers van S.M.A.K.

Bovenstaand vrijwilligerswerk gebeurt steeds in teamwork met de baliemedewerkers, erfgoedbewakers en medewerkers publiekswerking S.M.A.K. Het vrijwilligerswerk gebeurt op afroep en naar gelang de activiteiten S.M.A.K.

Jouw profiel

 • Je bent gastvrij
 • Je kan goed omgaan met het museumpubliek en je kan signalen van de bezoekers opvangen, een grote bezoekersstroom schrikt jou niet af, integendeel
 • Je houdt ervan om rechtstreeks met publiek te werken en mensen te woord te staan
 • Je legt dus best graag contacten en communiceert vlot
 • Je houdt van de museale S.M.A.K.-omgeving en je bent leergierig om je wat in te werken in de tentoonstellingen, S.M.A.K. wordt jouw habitat
 • Jouw agenda laat toe dat je regelmatig inzetbaar ben

Wat biedt S.M.A.K. je?

 • een uitdagende en maatschappelijk relevante taak
 • een unieke en inspirerende museumomgeving S.M.A.K.
 • een preview tot de tentoonstelling met ontmoeting kunstenaar en curator
 • veel menselijk contact
 • begeleiding door een ervaren publieksmedewerker S.M.A.K., jouw vaste en eerste contactpersoon
 • een vrijwilligersvergoeding AGB in ruil voor jouw engagement
 • een vrijwilligersovereenkomst op jaarbasis
 • we zorgen dat je administratief in orde en verzekerd bent
 • Het vrijwilligerswerk is additioneel en wordt niet vermengd met werkzaamheden van beroepskrachten. De vrijwilliger werkt altijd onder verantwoordelijkheid van een beroepskracht.

Herken je jezelf in deze rolbeschrijvingen of heb je nood aan meer gedetailleerde rolbeschrijving?

Stuur dan zeker een mailtje en eventueel een cv naar Filip Van de Velde en motiveer waarom je graag vrijwilligerswerk wil doen in S.M.A.K.

27.Jan.23
Word Vriend van S.M.A.K.
made by