Go Travelling with Us | Juan Pablo Plazas

Juan Pablo Plazas. Foto: Alexandra Colmenares
i
Juan Pablo Plazas. Foto: Alexandra Colmenares

Om opkomend talent in deze moeilijke tijd onder de aandacht te brengen, belichten wij in deze sectie werk van Juan Pablo Plazas, die in België werkt.

De Colombiaanse antropoloog en kunstenaar Juan Pablo Plazas is gefascineerd door het vermogen van mensen en gemeenschappen om de wereld op uiteenlopende manieren te interpreteren. In zijn praktijk vertrekt hij van dagdagelijkse voorwerpen en ruwe materialen die bijzondere materiële of vormelijke eigenschappen bezitten. Met verwondering en zin voor humor haalt hij ze uit hun gewone context, verwerkt ze tot sculpturen of geeft ze een rol in een performance. Door deze handeling doorbreekt Plazas het ‘doodnormale’ en nodigt hij ons uit om objecten te begrijpen als bezielde, levende materie.

Juan Pablo Plazas werkt momenteel aan het videoproject 'Hugo Bola, el Caldero Caliente y sus amistades' (2020), waarin hij een reeks sculpturen activeert op basis van hun vorm, weerstand en individuele capaciteiten. Het project speelt in op het soort geloofwaardigheid dat je in poppentheater terugvindt terwijl het tegelijk de kunstmatigheid ervan nooit verbergt. De namen van de sculpturen zijn geïnspireerd door modernistische kunstenaars. Voor de soundscape zette Plazas een samenwerking op afstand op met muzikant Pablo Escallón.

in categorie: In de kijker

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>