Ontdek S.M.A.K. op Spotify. Art & Music / Music & Art!

Unknown

Start jouw paasweekend met de S.M.A.K. playlist.

Screen Shot 2020 04 11 at 12 51 09

Ontdek Art & Music / Music & Art hier.

Beeldende kunstenaars houden van muziek en muzikanten houden soms van beeldende kunst. Maar welke beeldende kunstenaars maken zelf muziek en welke muzikanten maken ook beeldend werk? Met deze vraag snuffelde S.M.A.K.-medewerker Hidde van Schie rond op Spotify en zo kwam hij tot een lijstje van persoonlijke favorieten.

Hij startte met de klassiekers: Karel Appel experimenteerde in de studio van Philips. Jean Dubuffet werkte samen met Asger Jorn en schreef dat zijn opnames ‘geen begin en geen einde hadden’. Ook van Marcel Duchamp vond Hidde een opname terug. Daarna volgt een grote sprong in de tijd en dichter bij huis: hij vond geen directe link met Alex van Warmerdam, die zelf ook mooi gitaar speelt, maar bij Hauser Orkater liep alles door elkaar, dus met een beetje mazzel is dit toch Alex zelf op gitaar en niet zijn broer Vincent.

dEUS mag met Rudy Trouvé en Stef Kamil Carlens ook niet ontbreken: ‘Great American Nude’ is de titel van een schilderij van Tom Wesselmann. Wat meteen een link legt naar onze Pop Art tentoonstelling in het najaar.

Meer lokale vertegenwoordiging is er in de vorm van kunstenaars Anne-Mie Van Kerckhoven (Club Moral), Peter Klashorst (Soviet Sex), John Cees Smit (Scram C Baby), Peter Fengler (Coolhaven) en Peter Jacquemyn (The Singing Painters). Deze laatste band werd ooit mede opgericht door Michaël Borremans.

Daarna komt er een sprong naar internationale namen: Captain Beefheart, de alias van Don van Vliet, was ook een abstract-expressionist en zag er op latere leeftijd meer uit als een kunstenaar dan een muzikant.

SQÜRL is de band van filmmaker Jim Jarmusch. Nam June Paik, Hermann Nitsch en Charlemagne Palestine zijn allemaal wat meer piano-geörienteerd.

De recent overleden Genesis P-Orridge komt met Throbbing Gristle en Psychic TV twee keer voor in de lijst en bandlid Cosey Fanni Tutti verschijnt in verschillende hoedanigheden ook meerdere keren. .

William S Burroughs had niet alleen grote invloed op COUM Transmissions, de kunstenaarsgroep die later Throbbing Gristle werd, maar komt in deze lijst dus ook terug met een eenmalige samenwerking met Kurt Cobain van Nirvana.

Spotify heeft duidelijk niet alles, dus we moeten het doen met wat voorhanden is. Om die reden ontbreken bijvoorbeeld Mike Kelley, Jim Shaw (Destroy All Monsters), Paul McCarthy (Los Angeles Free Music Society) en Raymond Pettibon (Panic/Black Flag). Maar met Extended Organ en Tom Recchion komen we toch een beetje in de buurt. Bob Dylan verraste in 2013 vriend en vijand met een eerste expositie van zijn sculpturen en daarom sluit hij de lijst af met de klassieker ‘When I Paint My Masterpiece.’

Houd onze S.M.A.K. museum Spotify in de gaten want dit smaakt naar meer. Er wordt alvast gewerkt aan een lijst met interessante conceptalbums.

11.Apr.20
Word Vriend van S.M.A.K.
made by