Road Of Change - Vlaggenproject

Road3

In de krokusvakantie van 2019 trokken 15 jongeren uit heel Vlaanderen op een roadtrip langs de grenzen van Europa. Samen ontdekten ze de situatie van vluchtelingen hulporganisaties, lokale politici, de moeilijke leefomstandigheden en de harde maar ook hoopvolle verhalen van deze mensen. 

Samen luisterden ze naar de verschillende meningen en standpunten en brachten ze hun ervaringen tijdens de roadtrip onder woorden en in beeld. Zo wilden ze iedereen, van ruim publiek tot politici, wakker schudden en aanmanen tot actie.

Tijdens de roadtrip, van 1 maart tot 10 maart 2019, deden de jongeren Kroatië, Bosnië, Servië en Hongarije aan. Ze bezochten er vluchtelingenkampen, hulporganisaties zoals Are You Syrious en lokale politici zoals de burgemeester van Bihac (Bosnië).

S.M.A.K. vroeg grafisch ontwerper Edouard Schneider en Kurt Stockman om mee te gaan op deze reis. Kurt Stockman zou de reis in beeld brengen en Edouard Schneider werkte een vlaggenproject uit. Samen met de jongeren interviewde Edouard de mensen die ze onderweg tegenkwamen over dingen die ze belangrijk vinden in het leven. Vanuit hun antwoorden ontwikkelden ze samen een persoonlijke vlag. Met deze vlaggen zullen ze de mensen die ze hebben ontmoet gaan vertegenwoordigen bij het Europees parlement om aandacht te vragen voor de vaak onmenselijke situaties voor mensen op de vlucht en de vele mensen die zo schrijnend aan hun lot worden overgelaten. Het is vaak verboden om in de opvangcentra te fotograferen en veel reddingswerkers en journalisten zijn al bedreigd met gevangenisstraffen. De vlaggen zijn een methode om toch een persoonlijk portret van deze mensen te maken.

Deze roadtrip was een ervaringsgericht leertraject waarbij jongeren en hun begeleiders werden uitgedaagd zich te verplaatsen in het leven van mensen op de vlucht en na te denken over een eerlijk en humaan asielbeleid.

Een Initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Uit De Marge, StreetwiZe • Mobile School en S.M.A.K.

7.Maa.19
Word Vriend van S.M.A.K.
made by