'The Aeromodeller’ van Panamarenko te zien in het MSK Gent tijdens 20 jaar S.M.A.K.

Panamarenko The Aeromodeller 1969 1971

Drie sleutelwerken uit de S.M.A.K.-collectie tijdelijk terug naar hun oorspronkelijke plaats van ontstaan, het MSK Gent: ‘The Aeromodeller’ van Panamarenko, ‘Wirtschaftswerte’ door Joseph Beuys en ‘Le Décor et son Double’ van Daniel Buren. 

Er is ook een nieuwe episode van ‘Heen & Terug’, een project dat in 2017 werd opgestart rond de verwevenheid van MSK Gent en S.M.A.K. Onder deze noemer keren dit keer drie sleutelwerken uit de S.M.A.K.-collectie tijdelijk terug naar het MSK, naar de plek waar ze voor werden gecreëerd en/of voor het eerst getoond: ‘Wirtschaftswerte’ van Joseph Beuys, ‘Le Décor et son Double’ van Daniel Buren (publiek deel) en ‘The Aeromodeller’ van Panamarenko. Het private deel van Buren's ‘Le Décor et son Double’, dat deel uitmaakt van de Collectie van Herbert Foundation, wordt tijdens de tentoonstelling één donderdag per maand opengesteld voor publiek.

‘The Aeromodeller’, een van Panamarenko’s meest legendarische luchtschepen, bestaat net zoals zijn latere zeppelinprototypes uit drie delen: een ballonvormig drijflichaam, gemaakt van lange aan elkaar gekleefde stroken pvc; een constructie met propellers en motoren voor voortstuwing en besturing; en een gondel, opgevat als ‘woonruimte’, vervaardigd uit een buigzame in het zilver gespoten rietsoort. De naam van het luchtschip ontleende Panamarenko aan een Engels tijdschrift voor modelbouwers en maakte hij officieel met de toevoeging 00-1PL (‘00’ voor de wettelijke identificatie van Belgische vliegtuigen, en ‘1PL’ voor ‘1ste Panamarenko Luchtschip’). Verschillende testvluchten mislukten, als ze al niet verboden werden. In 1972 werd de ontzagwekkende ‘Aeromodeller’ geëxposeerd op Documenta 5 in Kassel, de tentoonstelling die Panamarenko definitief op de kaart zette van de internationale hedendaagse kunst.

Praktisch

  • Tijdens de opening op 15 maart 2019 zal ook MSK Gent open zijn voor publiek tussen 20:00 en 23:00. Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent (tegenover S.M.A.K.) / www.mskgent.be
  • Te zien tussen 16 maart tot 29 september 2019.
  • Openingsuren: di-vrij van 9:30 tot 17:30; za-zo van 10:00 tot 18:00 - maandag gesloten.


4.Maa.19
Word Vriend van S.M.A.K.
made by