'Traces of Survival' | Tekeningen van vluchtelingen in Irak

Cover Traces of Survival 72

Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K., bracht in december 2014 een bezoek aan drie vluchtelingenkampen in Noord-Irak met Tamara Chalabi van de Ruya Foundation. Ze hebben de mensen tekeningen laten maken. Het resultaat wordt een boek uitgegeven door Mercatorfonds, met de artistieke steun van Ai Weiwei. Hij maakte een selectie uit de meer dan 500 tekeningen die de vluchtelingen maakten.

Philippe van Cauteren: “In december bracht ik een bezoek met pen en papier aan drie vluchtelingenkampen in Noord-Irak, allemaal mensen op de vlucht voor de waanzin van IS. Je zou verwachten dat de vluchtelingen vooral tekeningen van geweld, oorlog en verlies zouden maken, maar het tegendeel was waar. Een huis, een boom, de natuur, dansende mensen, zelfs sponge bob duikt op in de tekeningen. Kunst stopt niet, ook niet in oorlogstijden: mensen hebben steeds behoefte zich uit te drukken, ook in de meest tragische omstandigheden. En daarom is het boek ‘Traces of Survival, met een selectie tekeningen gemaakt door Ai Weiwei, zo belangrijk. We moeten dit tonen, al is het maar dat de opbrengst van de verkoop naar de vluchtelingenkampen gaat.’

Het boek Traces of Survival is uitgegeven door The Ruya Foundation and Mercatorfonds, met de steun van S.M.A.K., de Vrienden van het S.M.A.K., Graphius en Sappo.

Praktisch

  • Het boek wordt verkocht aan 25 euro en is te koop aan de balie van S.M.A.K.
  • Je kan je boek reserveren via leen@smak.be.
  • De inkomsten worden gebruikt voor een project in één van de vluchtelingenkamp.
10.Sep.15
Word Vriend van S.M.A.K.
made by