Na afloop was ik blij dat ik geweest was. Zelfs opgelucht. Wat een overweldigende tentoonstelling.
Ik had niet veel zin om naar Berlinde De Bruyckere in S.M.A.K. te gaan. Op vakantie in Londen had ik ooit een kleine tentoonstelling rond haar werk meegepikt. Op vakantie pik ik altijd iets mee. Zo gaat dat. Maar die droevige, zo zwaarmoedige beelden: dode paarden, bleke mensachtige beelden uit was… Dit was wel mijn vakantie hè. Snel snel ging ik van zaal naar zaal om net op tijd met een Ricard op het terras van het museum in het zonnetje te gaan zitten. Gelukkig bleef de kunst niet teveel hangen. Het was ook veel te mooi weer om binnen te blijven. En wie kon het weten, maar misschien zou het morgen wel regenen. In Engeland moet je van iedere straal zon genieten.
Bij Berlinde De Bruyckere weet je dat ze krassen op je ziel naar boven brengt. Maar ik ben niet zo’n krabber aan de krassen op mijn ziel. De kranten schreven dat de tentoonstelling ‘troost’ biedt. Wat heb je daaraan? Ik heb geen troost nodig. Als ik niet aan pijnlijke dingen denk, dan zijn ze er niet. Weg. Fwiep! Voor mij is troost een beetje als spijt. En ik zeg vaak: ‘Spijt is wat de koe schijt’. Daarmee is de kous af.
Natuurlijk is dit niet echt zo. Die krassen op mijn ziel zijn mijn dierbaarste bezit. Al wil ik wel zoveel mogelijk zelf kiezen op welk moment ik ze voel. Mijn krassen vragen een bijzondere benadering.
De uitnodiging die ik een tijdje geleden van S.M.A.K. kreeg was iets bijzonders. Ik mocht deelnemen aan ‘Art to Body & Mind’. In eerste instantie leek het me een workshop met een groepje mensen tussen de kunstwerken. Een beetje kijken, een beetje bewegen en samen filosoferen bij de werken van Berlinde De Bruyckere. Een kans om mijn eerste poging destijds in Londen recht te zetten.
Het werk van De Bruyckere zou zich wel lenen tot filosofie en beweging. Het behoort niet tot de soort kunst die je kan begrijpen. Je voelt het. En dan is het fijn om in groep mee te doen. Je staat er niet alleen voor. Bovendien kom ik graag te weten wat andere mensen tijdens een museumbezoek denken.
Tijdens ‘Art to Body & Mind’ ga je op onderzoek uit. Je wordt uitgedaagd om zelf met iets op de proppen te komen. Een beweging, een vraag, een associatie. Het voelt alsof je deel uitmaakt van een onderzoeksteam dat deze kunst voor de allereerste keer onder ogen krijgt. Experts van het museum stimuleren je en staan je bij. De workshop kan alle richtingen uitgaan. Alles is mogelijk.
Na dit bijzondere bezoek aan de tentoonstelling zitten de krassen op mijn ziel er nog steeds. Toch is er iets veranderd. Ik denk dat de kunst van Berlinde De Bruyckere me deugd heeft gedaan. Of mijn voorgevoel klopt dat deze ervaring nog wel een tijdje positief zal nawerken, zullen de komende dagen uitwijzen. Al ging het maar om het besef dat ik niet de enige ben met krassen op mijn ziel. En misschien is dit wel een mooiere definitie van troost.
Workshop Art to Body & Mind
Elke donderdag voor- en namiddag tot en met 10 februari 2015
Duur: 2:30
Max. 12 personen
Inschrijven via boekjebezoek@gent.be