Joke Lootens

2011 CKS 07991 0223 00028jan fabre de man die de wolken meet29

Je krijgt van ons een verhaal, een anekdote, een blik op een kunstwerk door een van onze gidsen.

Onze groepsbezoeken kunnen nog steeds niet terug opgestart worden. Gelukkig kunnen wij blijven rekenen op onze gidsen. Deze boeiende vertellers loodsen je ook via de digitale weg het museum binnen. Vandaag is gids Joke Lootens aan het woord.

Wat schuilt achter een façade?

"Ik hou ervan als het zien van een beeldend kunstwerk een beleving oproept bij de toeschouwer. Dat zie ik ook als mijn taak als gids, ervoor zorgen dat het kijken ook een ‘ervaren’ wordt, iets dat ons dichter bij het leven brengt. Meestal gids ik (al dan niet kleine) kinderen en jongeren, die vaak nog van een meer open blik getuigen dan ons, en bij wie die uitdaging dus een makkelijkere klus is. Maar ook volwassenen stel ik al graag eens voor die uitdaging.

Het begint dan al aan de ingang van het S.M.A.K., bij die beruchte man die de wolken meet. “Zullen we eens samen de wolken meten?”, vraag ik dan keer op keer. Armen strekken zich, ogen gaan wijd open, nekken worden gestrekt. Een ervaring met onze nietigheid, en met een inherente droom in ons allen om kunstenaar te zijn, via kunst het ordinaire te overstijgen.

Dan gaat het verder de trappen op om het imposante gebouw binnen te treden. En dat gebouw, dat is op zich ook een ervaring. Witte muren, ‘the white cube’ die gewoonlijk geconcipieerd is om hedendaagse kunst tot zijn recht te laten komen. Hoe ervaren we die witte muren? Komen ze op ons af of verwijderen ze zich van ons? Worden we op onszelf teruggeworpen door al dat wit? Duizelt het ons voor onze ogen? Hoe zou jij een museum voor hedendaagse kunst inrichten?

Boven heb je dan die grote zaal die met zijn ramenpartij uitkijk geeft op buiten, het park en het Museum voor Schone Kunsten. Wat doet het met ons om vanuit binnen naar buiten te kijken, vanuit de kunst naar het leven van alle dag? Hoe voelen we ons erbij?

U ziet, het museum hoeft nog niet eens gevuld te zijn met kunstwerken opdat het reeds een ervaring in ons oproept."

Joke Lootens

Joke Lootens is gids in verschillende Gentse musea en stadsgids in spe.

GROEPSBEZOEK

We hopen dat we opnieuw groepsbezoeken kunnen toelaten maar dit is onder voorbehoud van wat de nationale veiligheidsraad zal beslissen in de toekomst.
Via deze link vind je alle informatie.

9.Jul.20 Categorie: Vergeet de gids niet
Word Vriend van S.M.A.K.
made by