Youssouf Dara Te gast

CLW Project Popart Martin Corlazzoli COR01776

Op onze bovenverdieping loopt De Tentoonstelling, een expo gemaakt voor en door kinderen en jongeren die werken uit onze collectie selecteerden. Midden in de tentoonstelling vind je het Laboratorium terug, een dynamische ruimte waar je kan experimenteren of napraten. Sinds kort bevat deze ruimte ook een Toguna, een 'Palaverhut', gemaakt door Youssouf Dara.

Het Laboratorium is een dynamische ruimte voor elke bezoeker waar je kan experimenteren, filosoferen of geanimeerd napraten tijdens je bezoek aan De Tentoonstelling. In het Laboratorium organiseren we ook allerlei workshops en activiteiten voor groepen en scholen. Zo maakten OKAN, Brede School en CLW al kunstwerken die in deze ruimte ophangen.

Sinds kort bevat deze ruimte ook een Toguna, gemaakt door Youssouf Dara, een virtuoos ambachtsman en buitengewoon houtsnijder uit het West-Afrikaanse Mali. Gedurende iets meer dan een maand hakte en sneed Youssouf Dara deze Toguna of ‘Palaverhut’ uit verschillende boomstammen.

De Toguna dient bij de Dogon bevolking in Mali als een openbare ontmoetingsplaats in het centrum van het dorp. De dorpsoudsten bespreken er de problemen van de gemeenschap. Het lage dak zorgt ervoor dat iedereen neerzit tijdens de gesprekken zodat conflicten uitsluitend met woorden worden opgelost.

De ontmoeting met Youssouf Dara geeft iedereen de kans om het westers denken en handelen in vraag te stellen. Met dit gebaar nodigen we iedereen uit om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan en elkaars standpunt te ontdekken. Ook als we het niet eens zijn. Zet je gerust neer in de Toguna.

9.Maa.22
Word Vriend van S.M.A.K.
made by