A small sound in your head

28.Mei.16
4.Sep.16
Kit2 smak 72dpi

In zijn installaties met readymades, video's en schilderijen op picknickdekens, keukenhanddoeken, tafelkleden, gordijnen en karton, verwerkt Lee Kit elementen uit de popmuziek en de taal.

Lee Kit (°1978, Hong Kong; leeft en werkt sinds 2012 in Taipei) is een van de belangrijkste kunstenaars uit Azië vandaag. Zijn tentoonstelling ontplooit zich ruimtelijk in de vorm van een in situ installatie die bestaat uit onder meer schilderijen, projecties, tekst, tapijt, meubels, gordijnen, muren, daglicht en museumarchitectuur.

De kunstenaar omschrijft zijn tentoonstellingen als driedimensionale schilderijen waarin lichtwerking, diepteperspectief en compositie belangrijke parameters zijn. Projectie- en daglicht dragen sterk bij tot het vloeibare karakter van zijn werk. Lee Kit’s ‘situaties’, de term waarmee hij zijn installaties vaak benoemt, spreken onze basisemoties aan en verkennen het niemandsland tussen dingen en hun afbeelding, tussen wat privé en wat publiek is, en tussen het persoonlijke en het collectieve.

Uitgaand van de gevoelige politieke situatie in zijn geboortestad Hong Kong levert Lee Kit’s werk kritiek op het streven naar efficiëntie in onze versnelde kapitalistische maatschappij. Zijn installaties buiten het alledaagse als ultieme tegenpool ervan uit: door ons de tijd vertraagd te doen beleven en door massaproducten te integreren omwille van de belofte aan intimiteit die ze in zich dragen. Tegelijk weerspiegelt Lee Kit’s praktijk de kunstenaars leven in de hybride cultuur tussen Azië en Europa en de tegenstrijdige oosterse en westerse denkpatronen die erin samenkomen.

A small sound in your head is Lee’s eerste institutionele solotentoonstelling in Europa en loopt parallel met zijn eerste presentatie in een museum in de VS, Hold your breath, dance slowly in het Walker Art Center in Minneapolis.

Ter gelegenheid van Lee Kit’s tentoonstellingen in S.M.A.K. en het Walker Art Center wordt een boek gepubliceerd in samenwerking met Koenig Books, London. Het bevat bijdragen door Anthony Young, Hu Fang, Martin Germann en Philippe van Cauteren en een gesprek tussen de kunstenaar, Misa Jeffereis en Olga Viso. Het boek is vormgegeven door Kim Beirnaert (Gent) en wordt uitgegeven door Martin Germann.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by