All in Order, with Exceptions

24.Feb.12
2.Jun.12
Solakov01

Nedko Solakov (°1957, Cherven Briag) is al meer dan dertig jaar artistiek actief en is één van Bulgarijes internationaal bekendste hedendaagse kunstenaars.

Hij studeerde traditionele muurschilderingtechnieken aan de academie van Sofia en combineert deze ‘klassieke’ achtergrond sinds dan met een meer conceptuele praktijk en een sterke zin voor het absurde. Zijn oeuvre bevat schilderijen, tekeningen, installaties, video, tekst en performance en speelt met diverse referenties aan de kunstgeschiedenis en de kunstwereld.

Solakov was een sleutelfiguur in de Bulgaarse kunstwereld in het Sofia van eind jaren 1980, net voor de val van het communistische regime. Een kantelmoment in de kunst van die periode was de tentoonstelling ‘The City?’. Verschillende lokale kunstenaars, onder wie Solakov, onderzochten samen nieuwe manieren om kunst te benaderen en creëerden kunstwerken die op een slimme manier kritiek formuleerden op het toenmalige politiek-maatschappelijke systeem. Een aantal van Solakovs schilderijen uit die tijd, waarvan sommigen hier te zien zijn, werd toen als zeer kritisch beschouwd. Achteraf bekeken liggen deze werken, met hun ironisch-grappige zelfspot, volkomen in de lijn met Solakovs artistieke parcours tot op vandaag. De verwachtingspatronen van de toeschouwer worden door Solakov regelmatig een hak gezet. In zijn bedrieglijk eenvoudige verhalen en tekeningen, gedrenkt in een licht melancholische humor, spot hij met zichzelf en zijn kunstenaarsschap.

ALL IN ORDER, WITH EXCEPTIONS kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen S.M.A.K. (Gent), Ikon-Gallery (Birmingham), Museu Serralves (Porto) en Galleria Civica (Trento). De tentoonstelling is op deze plaatsen te zien in verschillende versies. De expo in S.M.A.K. is de eerste ‘retrospectieve’ van Solakovs werk in België. In de meest letterlijke zin van het woord omspant deze retrospectieve een carrière van dertig jaar. Het uitgangspunt is eenvoudig: Solakov verzamelde documentatiemateriaal van ál het werk dat hij realiseerde tussen 1980 en 2010, en gaf de curatoren van de verschillende instituten ‘carte blanche’ om hieruit telkens één werk per jaar te selecteren. Deze dertig werken vormen de basis van de tentoonstelling en worden op hun beurt door Solakov zelf voorzien van zijn typische, ironisch-melancholische commentaren. Uit de werken die niet door de curatoren werden geselecteerd, distilleerde Solakov voor de Galleria Civica in Trento een extra tentoonstelling met als titel ‘All in (my) order, with exceptions’. In de FOLDERS (2011), het ‘31ste’ werk in S.M.A.K., becommentarieert Solakov in een derde ‘communicatielaag’ zijn dertig jaar artistieke praktijk. Dit werk kan beschouwd worden als een soort sculpturale bibliotheek, opgedeeld in drie boekenbank/kastjes van telkens één decennium, waarin Solakov naar hartelust voetnoten plaatst bij zijn eigen artistieke levenswandel.

Publicatie | 'All in Order, with Exceptions' Bij deze tentoonstelling zal de eerste volledige retrospectieve catalogus van het werk van Nedko Solakov verschijnen, uitgegeven door Hatje Cantz in coproductie met de Ikon Gallery (Birmingham), S.M.A.K. (Gent), Museu Serralves (Porto) en de Fondazione Galleria Civica (Trento). Behalve illustraties van alle werken die in de vier tentoonstellingen te zien zijn en uitgebreide documentatie over het archief van de kunstenaar bevat deze monografie ook nieuwe teksten van Iara Boubnova (stichtend directeur van het Institute of Contemporary Art in Sofia) en Christy Lange (assistent-redacteur van Frieze), en een interview met de kunstenaar over kunst en sprookjes door Carolyn Christov-Bakargiev (artistiek directeur van d(OCUMENTA)13). Prijs: 45 euro.

Expogids Download de expogids Ontdek nu de app

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by