Anna Bella Geiger Native Brazil/Alien Brazil

29.Mei.21
7.Nov.21
Anna

In samenwerking met het Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (MASP) organiseert S.M.A.K. de eerste overzichtstentoonstelling met werk van Anna Bella Geiger (°1933, Rio de Janeiro, Brazilië), één van de belangrijkste Braziliaanse hedendaagse kunstenaars.

Anna Bella Geiger is een pionier van de Braziliaanse videokunst en wordt gerekend tot de eerste generatie conceptuele kunstenaars in Zuid-Amerika. Al vroeg evolueerde Geigers informeel abstracte werk naar een verkenning van andere media, zoals fotogravure, fotomontage en video. De tentoonstelling omspant ruim 50 jaar en biedt met ruim 170 werken en uitgebreid overzicht van haar veelzijdige oeuvre. Naast historische installaties en reeksen tonen we werken die ze maakte voor de Biennale di Venezia (1980) en de São Paolo Biennale (1981).

Ten tijde van de repressieve dictatuur (1964-1985) produceert ze bevreemdende organen en wereldkaarten die de verschuivende machtsverhoudingen op poëtische wijze becommentariëren. Ze wijdt reeksen aan de Braziliaanse kunstscène en de aanhoudende dominantie van de moderne kunst. Sporadisch maakt Geiger ook zelfportretten en verwerkt ze meer persoonlijke informatie in haar oeuvre. Daarbij ontwaren we een glimp van haar eigen ‘perifere’ positie; als kunstenaar, als lid van een migrantengezin, verbonden aan de huiselijke sfeer, in de marge van de Westerse moderniteit.

De tentoonstelling Native Brazil/Alien Brazil ontleent haar titel aan Geigers emblematische werk uit 1976/77 dat ingaat tegen de geïdealiseerde weergave van inheemse volkeren in Brazilië. Via een zorgvuldige enscenering van zichzelf en haar familie, vermengt het politieke zich op complexe wijze met het persoonlijke. De postkoloniale, antropologische en feministische vragen die we in dit werk, en bij uitbreiding in het veelzijdige oeuvre van Geiger kunnen ontwaren, hebben vandaag nog niets aan relevantie ingeboet.


Philippe Van Cauteren en Tanja Boon vertellen over Anna Bella Geiger

Wie is Anna Bella Geiger?

Hoe positioneert Anna Bella Geiger zich als vrouw in de kunstwereld?

Anna Bella Geiger & Brazilidade

Anna Bella Geiger & cartografie

Anna Bella Geiger is een multidisciplinaire kunstenaar.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by