Adam Leech De Gids

26.Jun.21
3.Okt.21
Final2

Tijdens de periode 2020-2021 was Adam Leech residentiekunstenaar in S.M.A.K. Hij sluit zijn traject af met deze tentoonstelling, ‘De Gids’.

Het oeuvre van Adam Leech (°1973, San Diego, CA) wordt gekenmerkt door een fascinatie voor de menselijke geest. In zijn werk verkent hij uiteenlopende vormen van bewustzijn en de manier waarop ze ervaringen, emoties en relaties voortbrengen. Tijdens zijn residentie probeerde hij deze subjectieve processen te begrijpen in relatie tot de waarneming van kunst in het museum. Daartoe voerde hij gesprekken met alle teams en het bestuur van S.M.A.K.. Simultaan correspondeerde hij met academici en experten in de psychologie, neurowetenschap, filosofie en het occulte. Zo creëerde hij een meerstemmig veld dat kennis vergaart over de esthetische ervaring, maar ook de onmeetbaarheid ervan.

‘De Gids’ bestaat uit een schilderijenreeks en een videowerk. Het is een tentoonstelling die verwondering oproept over de menselijke fysiologie, psyche en perceptie. Ze zet daarbij in op zelfonderzoek en ‘gidst’ de toeschouwer op speculatieve wijze doorheen wetenschappelijke these, empirische bevinding en mythe naar een bewustwording van zijn of haar toestand. Tijdens zijn residentie maakte Leech verder een onconventionele bezoekersgids in de vorm van een reeks YouTube-tutorials en ontwikkelde hij een psychologisch experiment over de museale ervaring in samenwerking met de faculteit Psychologische Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Reeks tutorials

Via een videoreeks werkt Adam Leech een handleiding uit waarmee bezoekers hun ervaring in S.M.A.K. grappiger, rijker en onconventioneler kunnen maken. De kunstenaar eigent zich daarvoor de esthetiek en vulgariserende toon van de youtube-tutorial toe en breekt het populaire medium helemaal open door ook twijfels, emoties en existentiële vragen over zijn praktijk met ons te delen. Deze pseudo-educatieve trip verbindt camp met open source en zorgt ervoor dat een museumbezoek nooit meer hetzelfde zal zijn!

Een eerste kennismaking met Adam Leech, de S.M.A.K. Artist in Residence 2020-2021:

Een deconstructie van wat een museumervaring omvat door de ogen van de kunstenaar:

Adam Leech benadrukt het belang van uiteenlopende bewustzijnsvormen en hoe je tijdens een museumbezoek in elk geval niet in een levenloze, comateuze of droomloze staat verkeert.

Adam Leech introduceert de ‘Hard Problem of Consciousness’. Ontdek hoe hij dit concept van de Australische filosoof David Chalmers in een nieuw schilderij zal verwerken.

Adam Leech stelt vast dat subjectieve ervaringen slechts deels kunnen worden verklaard door een fysische meting van de werkelijkheid. Zijn intuïties worden bevestigd door de ‘Explanatory Gap’ theorie van filosoof Joseph Levine.

In de media

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by