EXTRA MUROS I Museumcultuur Strombeek/Gent | The Ever Changing Body

10.Jan.14
24.Mei.14
Ruff

Na een “hedendaags historiserende terugblik” op de schilderkunst in About Waves en eenzelfde beweging omtrent de beeldhouwkunst in Upside Down wijdt Museumcultuur Strombeek/Gent in het voorjaar van 2014 een triptiek aan de artistieke representatie van mens en mensbeeld vanaf de jaren vijftig tot nu.

MUSEUMCULTUUR STROMBEEK/GENT THE EVER CHANGING BODY
Drieluik van januari tot mei 2014

Museumcultuur Strombeek/Gent – het structurele samenwerkingsverband tussen Cc Strombeek en Museum S.M.A.K. Gent dat in januari 2013 van start ging – blijft ook in 2014 werken aan meerdelige tentoonstellingen die het publiek voor een langere periode onderdompelen in een bepaalde onderwerpsgevoelige materie. Na een “hedendaags historiserende terugblik” op de schilderkunst in About Waves en eenzelfde beweging omtrent de beeldhouwkunst in Upside Down wijdt Museumcultuur Strombeek/Gent in het voorjaar van 2014 een triptiek aan de artistieke representatie van mens en mensbeeld vanaf de jaren vijftig tot nu. Van interesse is de wispelturige manier waarop kunstenaars het mensbeeld “beeldend” uitdrukken tegen de achtergrond van “hun” tijd alsook hoe dat mensbeeld reflecteert hoe de mens zich positioneert in het zog van pijlsnelle wereldlijke veranderingen op sociaal, economisch en technologisch vlak. The Ever Changing Body werd opgevat als een drieluik gebaseerd op een min of meer chronologische overzicht van de verschuivingen in de kunst van de jaren vijftig tot nu.

THE EVER CHANGING BODY | DEEL I 11.01 - 06.02.2014

Over de veranderingen in de artistieke representatie van de mens en het mensbeeld vanaf de jaren vijftig tot nu. In dit eerste deel was sterk werk te zien van o.a. Karel Appel, Asger Jorn, Martial Raysse, Chuck Close, Andy Warhol, Jonas Mekas, Panamarenko en andere, bij het grote publiek minder bekende kunstenaars zoals Jacques Verduyn en Valerio Adami.

THE EVER CHANGING BODY | DEEL II 21.02 - 17.04.2014

In dit deel wordt werk van eigenzinnige kunstenaars getoond met roots in de late jaren zeventig en tachtig die met hun productie tot op vandaag actueel blijven. Wij zijn heel fier werk te presenteren van Thomas Ruff, Jan Vercruysse, Marie-Jo Lafontaine, Juan Muñoz en Stephan Balkenhol. Een nieuwe videoproductie wordt verwacht van Manon de Boer en ook de in de drie delen residerende Jacques Charlier toont aansluitend werk uit die periode.

Museumcultuur Strombeek/ Gent 2013-2016

Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Voor een periode van vier jaar zal het Cultuurcentrum onder de noemer Museumcultuur Strombeek/ Gent jaarlijks twee projecten realiseren (een drieluik in het voorjaar en een tweeluik in het najaar) waarin een bepaalde thematiek wordt uitgediept. Dit gebeurt aan de hand van de collectie van S.M.A.K., die bestaat uit meer dan 2.000 werken en een periode van pakweg zestig jaar omspant. De werken uit de collectie van S.M.A.K. worden aangevuld met werken uit privécollecties en nieuwe producties. Museumcultuur Strombeek/ Gent is een unieke interregionale samenwerking met als doel een nieuw publiek in contact te brengen met de recente kunstgeschiedenis op basis van de rijke collectie van S.M.A.K. Museumcultuur Strombeek/ Gent is een concept van Cultuurcentrum Strombeek. De uitwerking en organisatie vinden plaats in nauwe samenwerking met S.M.A.K. Gent.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by