Extra Muros || Upside Down | Let's Dance by Museumcultuur Strombeek/Gent

14.Nov.13
14.Dec.13
Letsdance1

Waar het eerste deel van Upside Down een straf overzicht bood van de radicale veranderingen van het begrip sculptuur vanaf de jaren zestig, toont het tweede deel onder de titel Let's Dance uitdrukkelijk nieuwe producties die de tentoonstelling transformeren tot een levend(ig) organisme.

Het werk van wijlen de Oostenrijkse Franz West staat hierbij centraal – een kunstenaar van belang die de brug sloeg tussen minimal art, performance en een soort interactieve, vrije vorm van actie die het lichaam een lichaam laat zijn, voelen en worden via bizarre, draagbare sculpturen/”prothesen”. Ook de tragikomische videofilm “Clown Torture” van Bruce Nauman ontbreekt hier niet als referentie, alsook de blijvende werken uit deel één met centraal het machtige “Amerikaans Imperialisme” van Lili Dujourie en een nieuwe licht-sculptuur van Michel Verjux. Uitkijken wordt het in het tweede deel naar de nieuwe creaties van Joëlle Tuerlinckx, Peter Rogiers, Joris Van de Moortel, Gert Robijns en Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova. Bestaande werken van Herman Van Ingelgem, Ann Veronica Janssens (Magic Mirror), Manfred Pernice en een mini-versie van “Everything for You, Strombeek” van Jan De Cock dragen bij tot een gekleurde, subjectieve visie op de actuele beeldhouwkunst waarbij het dansante, het interactieve, het genereuze en/of het theatrale een gestolde uitweg vinden, volop en gulzig “bruikbaar” voor de toeschouwer. Heel speciaal wordt de bijdrage van adviseur/choreograaf Vincent Dunoyer die in nauw overleg met Dirk Braeckman op zoek is naar beelden op basis van de herinnering aan dans-bewegingen. Dit “productieve” tweede deel wordt inhoudelijk ondersteund door een tekst van Prof. Dr. Christel Stalpaert en in de week van 2 december gelardeerd met de puntige dansvoorstellingen “Discografie” van Arco Renz/ Marc Vanrunxt & “Re:Zeitung” van P.A.R.T.S FOUNDATION & ROSAS, de fillm PINA van Wim Wenders (in 3D!) en een doorlopende selectie danvideo's van Jérôme Bel, Xavier Le Roy en anderen. Meer info: website CC Strombeek

Museumcultuur Strombeek/ Gent 2013-2016

Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Voor een periode van vier jaar zal het Cultuurcentrum onder de noemer Museumcultuur Strombeek/ Gent jaarlijks twee projecten realiseren (een drieluik in het voorjaar en een tweeluik in het najaar) waarin een bepaalde thematiek wordt uitgediept. Dit gebeurt aan de hand van de collectie van S.M.A.K., die bestaat uit meer dan 2.000 werken en een periode van pakweg zestig jaar omspant. De werken uit de collectie van S.M.A.K. worden aangevuld met werken uit privécollecties en nieuwe producties. Museumcultuur Strombeek/ Gent is een unieke interregionale samenwerking met als doel een nieuw publiek in contact te brengen met de recente kunstgeschiedenis op basis van de rijke collectie van S.M.A.K. Museumcultuur Strombeek/ Gent is een concept van Cultuurcentrum Strombeek. De uitwerking en organisatie vinden plaats in nauwe samenwerking met S.M.A.K. Gent.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by