Faux Jumeaux

17.Okt.08
17.Okt.09
Fauxjumeaux web

De kunstenaar Michel François kreeg eind 2008 van het S.M.A.K. carte blanche om gedurende anderhalf jaar het tentoonstellingsprogramma in twee identieke, spiegelende zalen te bepalen. 

Hij doopte het project Faux Jumeaux of valse tweelingen. Hij vroeg aan vijftien personen om elk twee kunstwerken te kiezen die vormelijk of materieel heel sterk op elkaar lijken, en die niettemin onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen zijn. Welke inhoudelijke gelijkenissen of verschillen tussen de twee werken komen aan het licht door ze ‘gespiegeld’ in de twee identieke zalen te presenteren?

Aan de basis voor het concept van Faux Jumeaux ligt een discussie omtrent werk van Ann Veronica Janssens en Michelangelo Pistoletto. Michel François was immers getuige van een hoog oplopende discussie tussen twee museumdirecteurs over de opvallende gelijkenis tussen beide werken. François was er echter honderd procent van overtuigd dat het werk van Janssens volledig 'onafhankelijk' was ontstaan van dat van Pistoletto. Deze gebeurtenis bracht Michel François op het idee een reeks Faux Jumeaux op te zetten, met als eerste voorstel uiteraard de werken van Ann Veronica Janssens en Michelangelo Pistoletto. Faux Jumeaux is echter méér dan een presentatie van gelijkaardige werken die los van elkaar ontstaan zijn.Het is ook een uitnodiging tot debat. Het project is nooit af. De ruimte in het museum dient als documentatieruimte voor het project. Hier vinden de lezingen en debatten plaats, hier hangen voorstellen van duo’s die niet in de ruimtes zullen te zien zijn. Het staat het publiek ook vrij om valse tweelingen aan het project toe te voegen. Op die manier blijft de ruimte sporen dragen en blijven beelden en verwijzingen aanzwellen

De geïnviteerde curatoren Faux Jumeaux zijn Michel François, Loic Vanderstichelen, Daniel McClean, Joël Benzakin, Yves Brochard, François Curlet, Guillaume Désanges, Lea Gauthier, Jean-Paul Jacquet, Laurent Jacob, Rainier Lericolai, Raya Lindberg, Christine Macel, Bernard Basile, Frank Maes, Hans Theys en Philippe Van Cauteren. Thomas Caron en Pierre Muylle coördineren het project. Het idee Faux Jumeaux kan gezien worden als precedent voor de retrospectieve tentoonstelling Plans d'évasion van Michel François die in oktober 2009 in het S.M.A.K. van start ging.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by