FOLDS IN TIME

6.Jun.15
11.Okt.15
Lili tweebeelden

S.M.A.K. en Mu.ZEE presenteren een selectief overzicht van het oeuvre van de Belgische kunstenaar Lili Dujourie vanaf haar debuut tot de meest recente stukken.

Plooien in de tijd is één tentoonstelling in twee musea. Deze tweedelige tentoonstellingsvorm sluit op een natuurlijke manier aan bij het oeuvre van Lili Dujourie (°1941, Roeselare), waarin het begrip ‘fragment’ essentieel is.

Lili Dujouries werk ontvouwt zich vanuit de plooi tussen schilderkunst en sculptuur. Motieven uit kunst, literatuur en muziek zijn voor haar een cruciale bron. Na haar debuut met stalen en gekleurde objecten in de late jaren ’60, verlegt Dujouries praktijk zich in de jaren ’70 naar fotografie en video. In deze nieuwe media verkent ze niet alleen de grensgebieden tussen de kunstdisciplines maar werpt ze ook actuele kwesties uit die tijd op rond gender en identiteit. De voor film kenmerkende dualiteit tussen beweging en stilstand voedt de kunstenaars driedimensionale werk van de jaren ‘80 tot nu.

Lili Dujourie creëert sculpturale vormen voor het verstrijken van de tijd, voor aanwezigheid die in afwezigheid verdwijnt. Materialen zoals papier, fluweel, marmer, gips en klei worden afwisselend met zachtheid en geweld gehanteerd. Op zoek naar evenwicht ontstaat een spel tussen verbergen en tonen. Dujouries artistieke houding vormt een consequente kritische weerstand tegen elke vorm van culturele dominantie, uitgevoerd als een elegante benadering van het fragment.

Deze tentoonstelling vindt parallel plaats in S.M.A.K. (Gent) en in Mu.ZEE (Oostende). De twee luiken, de ene in het binnenland en de andere bij de zee, bestrijken Dujouries werk vanaf haar debuut in de jaren ’60 tot vandaag. Als een extra interventie presenteert Dujourie haar eerste fluweelwerk, Maagdendale (1982), in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.


Praktische informatie

Voor deze dubbeltentoonstelling bieden S.M.A.K. en Mu.ZEE een uitzonderlijke ticketformule aan: met een ticket van S.M.A.K. (8 euro) kan je ook terecht in Mu.ZEE (9 euro), met je ticket van Mu.ZEE in S.M.A.K. Je betaalt dus slechts eenmaal een toegangsticket. Ook in MSK kan je terecht met je ticket van Mu.ZEE of S.M.A.K.

S.M.A.K.
Rondleiding met gids BOEKjeBEZOEK - +32 (0)9 267 14 66 - boekjebezoek@gent.be
Informatie en tickets: t +32 (0)9 240 76 01 - info@smak.be

Mu.ZEE - Kunstmuseum aan zee
Informatie, tickets en rondleidingen: +32 (0)59 24 21 91 - info@muzee.be
www.muzee.be

MSK Gent

Informatie: +32 (0)9 240 07 00 of +32 (0)9 240 07 90 - museum.msk@gent.be
www.mskgent.be

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by