GAGARIN
the Artists in their Own Words . 2000-2016 | The String Traveller

28.Jan.17
16.Apr.17
Simon Patterson Manned Flight 1999

Bij het verschijnen van het laatste nummer van het kunstenaarstijdschrift GAGARIN the Artists in their Own Words maakt Wilfried Huet een tentoonstelling in S.M.A.K.

GAGARIN the Artists in their Own Words is een internationaal, halfjaarlijks kunstenaarstijdschrift dat in 2000 werd opgericht door Wilfried Huet. Het magazine bundelt op vraag geschreven of ongepubliceerde teksten van kunstenaars die waar ook ter wereld werken en laat hen ongefilterd aan het woord.

In tegenstelling tot de gangbare tijdschriftenpraktijk besliste GAGARIN vooraf een besloten reeks van 33 nummers te publiceren. De allerlaatste editie rolt begin 2017 van de pers en vormt de aanleiding voor The String Traveller, een tentoonstelling in S.M.A.K. gecureerd door Wilfried Huet. De titel zinspeelt op de eerste man die door de ruimte reisde en naar wie het tijdschrift is genoemd: Joeri Gagarin.

In de groepstentoonstelling worden het opzet van GAGARIN en het kunstenaarschap vrij geassocieerd met twee Griekse mythes die zich afspelen bij het labyrint van Knossos: de val van Icarus en de draad van Ariadne. In Huets hedendaagse scenario worden Icarus en Ariadne alter ego’s voor de kunstenaar. Het labyrint wordt de afspiegeling van de geglobaliseerde samenleving waarin de kunstenaar zijn draden afwikkelt. Door de specifieke opbouw van de tentoonstelling, analoog aan het ritme, de positie van de kunstenaarsteksten en de witruimtes in een GAGARIN-nummer, ontstaat een rijk netwerk van uiteenlopende verbanden.

In The String Traveller toont Huet werk van een vijftiental kunstenaars die de eigenzinnigheid van GAGARIN delen: Leonor Antunes, Jack Arnold, Rosa Barba, Maya Deren, Marcel Duchamp, João Maria Gusmão + Pedro Paiva, Bernd Lohaus, Anthony McCall, Roman Ondak, Amalia Pica, Michael Ross, Grazia Toderi, Marilou van Lierop en een verwijzing naar Pablo Picasso.

S.M.A.K. en GAGARIN bundelden hun krachten voor het eerst in 2010. Sindsdien resideert het tijdschrift in het museum als een levende bijdrage tot de collectie. Zoals de samenwerking werd ingezet met de tentoonstelling GAGARIN the Artists in their Own WordsThe First Decade en het evenement S.M.A.K. going GAGA, sluiten we de reeks nu af met The String Traveller en een aanvullend programma.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by