We Should Believe in Our Time - Karel Geirlandt and the Society for the Museum of Contemporary Art (1957-60)

10.Nov.18
10.Feb.19
Van Lint

Ontdek hoe toonaangevend de vriendenvereniging was bij het ontstaan van S.M.A.K. en voor het Belgische artistieke landschap.

Op basis van archiefonderzoek en interviews met getuigen belicht deze tentoonstelling de stichting van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (V.M.H.K). Initiatiefnemer Karel Geirlandt (1919-‘89) ijverde decennialang voor een autonoom Museum van Hedendaagse Kunst. Dit doel werd in twee etappes bereikt: in 1975 werd het Museum van Hedendaagse Kunst opgericht, gehuisvest in het Museum voor Schone Kunsten; in 1999 kreeg het museum een eigen gebouw en een nieuwe naam: het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.).

De tentoonstelling focust eerst op het intellectuele en artistieke parcours dat Karel Geirlandt aflegde. Daarnaast omvat ze een selectie van de eerste kunstwerken die door de Vereniging werden verworven, aangevuld met unieke archiefdocumenten. Tot slot wordt ingegaan op de rol van de Vereniging en Karel Geirlandt bij de ontwikkeling van het artistieke landschap in België in de periode tussen 1957 en 1960.

Geloof in Uw Tijd is een realisatie van The Mobile and Temporary Studio for Research and Production, geïnitieerd en gecoördineerd door Koen Brams. Deelnemers: Laura Bovsovers, Rosanne Claes, Yirka De Brucker, Phyllis Dierick, Zeynep Kubat, Anton Pereira, Laura Persijn, Anna Püschel, Leen Steenberghs, Benedict Vandaele, Jakob Van den Broucke en Jeanne Vauterin.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by