Instituto Buena Bista (IBB) | Zwaan kleef aan

20.Jun.14
13.Sep.14
Bade affiche expo

Nog tot 14 september 2014 loopt in S.M.A.K. de tentoonstelling Zwaan kleef aan van David Bade. ‘Wailing Wall’ (klaagmuur), een sculptuur die de kunstenaar in 1996 voor S.M.A.K. maakte, fungeerde als vertrekpunt voor een wervelend, zaaloverbruggend totaalkunstwerk.

Een zomeratelier onder de stadshal Van 18 tot 28 augustus 2014 krijgt de S.M.A.K.-tentoonstelling ‘Zwaan kleef aan’ van de Nederlandse kunstenaar David Bade (°1970, Curaçao) een interactieve uitloper onder de stadshal, de ontmoetingsplek bij uitstek in het historische centrum van Gent. S.M.A.K. en David Bade organiseren er een zomeratelier dat de filosofie en praktijk overneemt van het Instituto Buena Bista (*IBB), een kunstenplatform en –school die Bade samen met collega-kunstenaar Tirzo Martha en kunsthistorica Nancy Hoffmann in 2006 op het eiland Curaçao oprichtte. David Bade en stafleden van het IBB regisseren het zomeratelier onder de Gentse stadshal met een kernteam van Curaçaose studenten en Gentse medewerkers. Doel is de verbeelding aan te wakkeren van zeer diverse groepen inwoners van Gent en samen met hen een groot, kleurrijk kunstwerk te bouwen: een ‘Klaagmuur’. Het wordt een groeisculptuur uit de meest diverse materialen waaraan de deelnemers – groepen jongeren, psychiatrische patiënten, kunststudenten, losse geïnteresseerden etc. – telkens nieuwe vormen, kleuren, verhalen en betekenislagen toevoegen. Het ontstaansproces van het kunstwerk wordt vastgelegd in een animatiefilm waaraan de deelnemers mee kunnen tekenen, knippen en monteren. Wil je zelf deelnemen aan het zomeratelier, klik dan hier voor meer informatie.

De tentoonstelling in S.M.A.K. Nog tot 14 september 2014 loopt in S.M.A.K. de tentoonstelling ‘Zwaan kleef aan’ van David Bade. ‘Wailing Wall’ (klaagmuur), een sculptuur die de kunstenaar in 1996 voor S.M.A.K. maakte, fungeerde als vertrekpunt voor een wervelend, zaaloverbruggend totaalkunstwerk. Dit werk werd aangevuld met een mix van ouder werk, nieuwe creaties en ingrepen van het Instituto Buena Bista. Vormelijk verwijst het werk naar de westerse populaire cultuur, de kunstgeschiedenis en de beeldtaal van Curaçao, het geboorteland van David Bade.

* Het Instituo Buena Bista Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha stichten met kunsthistoricus Nancy Hoffmann het Instituto Buena Bista (IBB) in 2006 op Curaçao. Met IBB willen de stichters een platform voor hedendaagse kunst oprichten dat tegelijkertijd de bewustwording en de verrijking van het eigen culturele erfgoed stimuleert en de nieuwe culturele ontwikkelingen in de wereld op het eiland introduceert. De kernactiviteiten van het instituut bestaan uit de organisatie van een oriëntatiecursus beeldende kunst voor getalenteerde Curaçaose jongeren tussen 15 en 25 jaar en het bekomen voor hen van een professionele vervolgopleiding in de vrije of toegepaste kunsten in het buitenland. IBB zorgt voor een intensieve begeleiding van de studenten in het buitenland maar motiveert hen om nadien terug te keren naar Curaçao. Het instituut meent immers dat creatief talent en een geschoold kader noodzakelijk zijn om het koloniaal verleden van het eiland te doorbreken en een nieuwe maatschappij te bouwen. Sedert 2009 is het Instituto Buena Bista gehuisvest op het terrein van de pyschiatrische kliniek Capriles. In een omgebouwd paviljoen en een open tuin vinden de lessen plaats en werken een dertigtal studenten en twee buitenlandse kunstenaars in het residentieprogramma AIR. De patiënten van de kliniek lopen vrij binnen en buiten, werken samen met de studenten of nemen deel aan gemeenschappelijke activiteiten. Door een pyschiatrische instelling als thuisbasis te kiezen, neemt IBB een uitgesproken maatschappelijk standpunt in en meet zich bovendien een bijzonder profiel aan : deze van culturele instelling die hedendaagse kunst verbindt met identiteit, educatie en psychiatrie.

David Bade

David Bade (° 1970, Curaçao) maakt kleurrijke tekeningen en absurde sculpturen die hij recycleert uit ‘waardeloze’ (bouw)materialen. Hij assembleert ze later tot geweldig expressieve, ruimtevullende installaties die hij bestrooit met snelschriften, persoonlijke anekdotes, bijtende commentaar op de actualiteit, een humoristische woordspeling of een ironiserende volkswijsheid. Vormelijk citeert hij vrijelijk uit de banale hedendaagse cultuur, de kunstgeschiedenis en de beeldtaal van zijn geboorteland Curaçao, waar invloeden uit de Westerse en Afrikaanse cultuur samengaan met de traditie van het kleurrijke Caraïbische carnaval en het volksgeloof. Naast kunstenaar is David Bade een begeesterd docent in een kunstschool die hij mee oprichtte, een maatschappelijk bewogen regisseur van artistieke gemeenschapsprojecten en een kritische tv-presentator van een kunstprogramma voor het grote publiek (ArtMen). David Bade staat midden in het leven en heeft er veel over te vertellen, heel veel zelfs. Dat doet hij op een eigen, onverschrokken manier, met beelden, taal en actie. En bij alle projecten staat één ding centraal: interactie. De tentoonstelling 'Zwaan kleef aan' werd gerealiseerd met de energieke steun van Electrabel en met de steun van de Koning Boudewijnstichting, Sikkens Foundation, Mondriaanfonds en Akzo Nobel, Ivago en Stad Gent.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by