It’s a Poor Sort of Memory that Only Works Backwards

14.Okt.11
28.Jan.12
Grimonprez001 web

S.M.A.K. brengt voor het eerst in België een retrospectieve van filmmaker en kunstenaar Johan Grimonprez (1962, Roeselare).

In meerdere luiken confronteert Grimonprez zijn werk met actuele en historische tegenhangers, waarvan een deel van internet geplukt. Hij treedt in dialoog met kunstenaars Roy Villevoye en Jan Dietvorst en met andere televisie- en filmmakers zoals Adam Curtis, Brian Springer, the Yes Men, Dr. John Mack en Adbusters. Gebruik makend van documentairemateriaal, found footage, historische archiefstukken, eigen homevideo’s, nieuwsbeelden, reclame, videoclips of fragmenten uit Hollywoodfilms probeert Grimonprez op zijn manier betekenis te geven aan de ravage die de Geschiedenis aanricht(te).

Het videowerk van Grimonprez manoeuvreert gracieus tussen kunst en cinema, documentaire en fictie, praktijk en theorie. In een wereld die overspoeld wordt door massaal ge(re)produceerde beelden suggereert Grimonprez nieuwe narratieve structuren om persoonlijke verhalen te kunnen blijven vertellen. Zijn werk is gebaseerd op een archeologie van de hedendaagse media en openbaart – en ontwricht – de rol die het bewegende beeld speelt in de constructie van onze persoonlijke en politieke geschiedenissen, onze angsten en verlangens en de manier waarop we naar onszelf en de wereld kijken. In deze tentoonstelling worden verschillende ensembles opgebouwd rond de sleutelwerken uit Grimonprez’ oeuvre, zoals 'Kobarweng Or where is Your Helicopter' (1992), 'dial H-I-S-T-O-R-Y' (1997) en 'Double Take' (2009). De expo ontvouwt zich als een enorme multimedia/vlog (video weblog)/iPad- installatie met een grenzeloos web van interne en externe links, waar de bezoeker zich al ‘zappend’ een weg door baant. Naast de videolounge, met 'WeTube-o-theek', incorporeert de tentoonstelling ook leeshoeken met o.a. de recente publicatie 'It's a Poor Sort Of Memory That Only Works Backwards' (2011), met essays, interviews en filmscripts, en het 'Inflight Magazine' (2000), geproduceerd in het kader van de tentoonstelling in 2000 in S.M.A.K. Deze tentoonstelling was in andere versies al te zien in de Pinakothek der Moderne in München in 2007 en in 2010 in The Fruitmarket Gallery in Edinburgh en het Blaffer Museum in Houston.

Publiactie 'It's a Poor Sort Of Memory That Only Works Backwards. On the Work of Johan Grimonprez', ed. Benoit Detalle. Met bijdragen van Johan Grimonprez, Catherine Bernard, Slavoj Zizek, Hans Ulrich Obrist, e.a. (Hatje Cantz, 2011), ISBN 9783775731300

Meer informatie

Links Via www.johangrimonprez.com en www.zapomatik.com kan de 'WeTube-o-theek' worden geraadpleegd en kunnen de publicaties 'Inflight Magazine' en 'It's a Poor Sort Of Memory That Only Works Backwards. On the Work of Johan Grimonprez' worden gedownload.

Expogids Download de expogids

___________________________________________________

Lille3000 | Exposition COLLECTOR Het Nationaal Centrum voor Beeldende Kunst en Lille3000 presenteren COLLECTOR in Tripostal in Lille. Elke bezoeker van S.M.A.K. die een ticket van Johan Grimonprez kan voorleggen, geniet van het reductietarief voor deze tentoonstelling. Meer info op www.lille3000.com.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by