Jan Van Imschoot The End Is Never Near

7.Okt.23
3.Maa.24
Jan Van Imschoot, L’échange des bêtises, 2021, Courtesy Templon, Parijs, Brussel, New York

'The End Is Never Near' is de eerste overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van de Belgische kunstenaar Jan Van Imschoot.

Van Imschoot staat internationaal bekend om zijn intieme, raadselachtige werken uit de vroege jaren negentig en zijn recente grootschalige, historisch geïnspireerde tableaus. De tentoonstelling stippelt een ruw chronologisch traject uit dat meer dan dertig jaar omspant langs meer dan tachtig doeken van zijn hand.

Van Imschoot behoort tot een generatie kunstenaars die in de loop van de jaren ‘90 de basis legden voor de kritische herwaardering van de figuratieve schilderkunst. Onder zijn vak- en generatiegenoten neemt Van Imschoots werk een unieke plaats in door het diepgaand kunsthistorisch bewustzijn waaruit hij schildert. Hedendaagse onderwerpen zoals gender, identiteit, oorlog en vrede bekijkt hij vanuit inspiratiebronnen zoals de Hollandse 17de eeuw, Tintoretto, Caravaggio en vooral Edouard Manet, de archetypische peintre de la vie moderne.

Behalve de klassieke geschiedenis van de westerse schilderkunst dienen ook film en literatuur als belangrijke pijlers in Van Imschoots creatieve universum. Door ook hier aandacht aan te besteden ambieert de tentoonstelling de wereld van Jan Van Imschoot tot leven te brengen binnen de muren van S.M.A.K.

"En aan die wereld komt, zoals de titel van de expo doet vermoeden, nog lang geen einde."

Curator: Dieter Roelstraete

Met de steun van Belfius, Nationale Loterij en Duvel Moortgat.

In de tentoonstelling zal je werken zien waarin expliciet geweld en naakte lichamen getoond worden.

Monografie te koop in onze bookshop

Cover publicatie Jan Van Imschoot

Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen in december 2022 de monografie Jan Van Imschoot – The End Is Never Near. In deze publicatie die diepgravende essays van Selen Ansen, Dieter Roelstraete, Alain Tapié en Philippe Van Cauteren bevat, evenals een uitgebreid gesprek tussen de kunstenaar en Hendrik Folkerts zijn meer dan 200 werken van Jan Van Imschoot opgenomen.

Uitgever: Mercatorfonds / Vormgeving: Atelier Sven Beirnaert / Een samenwerking tussen Galerie Templon, Mercatorfonds en S.M.A.K.

Het boek is te koop in de bookshop van S.M.A.K.

Publicatie
Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by