Larry Sultan

SULTAN MANDEL 1977 2

Op dit moment vindt de eerste solotentoonstelling in België van Larry Sultan plaats in S.M.A.K. We tonen fotoreeksen van een van de belangrijkste Amerikaanse conceptuele fotografen.

Larry Sultan (1946–2009) is een van de belangrijkste Amerikaanse conceptuele fotografen. Hij groeide op in San Fernando Valley, het achterland van Hollywood in het zuiden van Californië. Deze streek van zijn jeugd was een belangrijke inspiratiebron voor zijn fotoreeksen ‘Pictures from Home’ (1982-’92), waarin Sultan zijn ouders in hun dagdagelijkse omgeving portretteerde, ‘The Valley' (1996-2001), die een blik achter de schermen van pornofilmsets biedt, en ‘Homeland’ (2006-’09), waarin het Amerikaanse beeld van ‘het pittoreske’ wordt geconfronteerd met het leven van Midden-Amerikaanse dagloners in deze door migratie getekende streek. In zijn werk verweeft Sultan idyllische herinneringen aan plekken uit zijn jeugd met actuele sociaal-politieke onderwerpen. De reeks ‘Evidence’ (1975-‘77), die hij samen met Mike Mandel creëerde met gevonden beelden uit wetenschappelijke en technische archieven uit de tijd van de Koude Oorlog, wordt door haar consequente bevraging van ‘het auteurschap’ beschouwd als een keerpunt binnen de recente geschiedenis van de fotografie. Vertrekkend van verschillende contexten creëerde Sultan universele, tijdloze en tegenstrijdige beelden die lang bij de kijker blijven nazinderen.

In het kader van de tentoonstelling in S.M.A.K. verschijnt een monografie die in samenwerking met Kunstmuseum Bonn wordt uitgegeven.

Larry_Sultan.f1644420154.pdf
Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by