Metamorphosis

28.Jan.17
16.Apr.17
Welling Seascape overzicht

De artistieke praktijk van James Welling ontplooit zich in het grensgebied tussen fotografie en schilderkunst, film, architectuur, sculptuur en dans. Ze wordt gekenmerkt door een duidelijke zin voor experiment en radicale stilistische diversiteit.

James Wellings (°1951, Hartford, Connecticut) tentoonstelling in S.M.A.K. toont een uitgebreide selectie werken van de vroege jaren ’70 tot nu, waarin de fundamentele veranderingen in de fotografie van de laatste decennia voelbaar zijn. In hun peilen naar de esthetische en de conceptuele onderbouw van dit medium, verspringen de kunstenaars werken voortdurend van beeld naar materie, van proces naar resultaat, van afbeelding naar abstractie, en terug.

James Wellings oeuvre verwijst uitgesproken naar de geschiedenis van de Amerikaanse schilderkunst en verbindt zich tegelijk met de kritische, postmoderne debatten die in de vroege jaren ’80 gangbaar waren bij de Pictures Generation-scène. In deze debatten stonden ideeën rond auteurschap, originaliteit en afbeelding op de voorgrond. Naast deze conceptuele basis zijn in Wellings werk emotionele stemmingen zoals melancholie en nostalgie sterk aanwezig. De kunstenaar verweeft vaak biografische gegevens met elementen uit de fotografiegeschiedenis. Wellings fotografische praktijk is vergelijkbaar met die van een “buikspreker”, zoals de kunstenaar haar zelf ooit omschreef om uit te drukken dat hij vanuit zijn fotografische blik een brede waaier aan artistieke talen omarmt.

Catalogus:

Bij de tentoonstelling werd een catalogus uitgegeven door Prestel Verlag. Het boek wordt vormgegeven door Joseph Logan (NY) en bevat een gesprek tussen Hal Foster en James Welling en inleidende essays door Heike Eipeldauer en Martin Germann.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen S.M.A.K. Gent en Kunstforum Wien. Idee en concept: Martin Germann en Heike Eipeldauer. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling in Kunstforum Wien.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by