Peter Downsbrough | FROM TO

11.Sep.16
27.Nov.16
Web

S.M.A.K. wijdt samen met MAC’s Grand-Hornu een boek en presentatie aan de postkaarten van Peter Downsbrough (1940, New Brunswick).

Sinds de jaren '60 werkt Downsbrough aan een veelzijdig oeuvre dat fotografie, sculptuur, installaties, kunstenaarsboeken en postkaarten omvat. Een vernieuwende benadering van ruimte en taal verbindt zijn werk met de minimal art en de conceptuele kunst.

De nieuwe publicatie die door de twee musea wordt uitgegeven vormt een aanvulling bij de kunstenaarsboeken die Downsbrough tussen 1968 en 2010 creëerde. Ze inventariseert ca. 400 postkaarten die de kunstenaar sinds de jaren '80 bewerkte en deels naar vrienden, collega-kunstenaars en curatoren verstuurde.

Het gebruik van de postkaart als medium houdt verband met Downsbroughs fascinatie voor de stedelijke ruimte. Als ouderwets aandoende producten van onze toeristische blik tonen zijn kaarten plekken met iconische monumenten en architectuur of meer banale, inwisselbare ‘non-plaatsen’ zoals stranden, havens of rivieren.

Met kleefletters, plakband en offsetdruk grijpt de kunstenaar op de gerecupereerde afbeeldingen in. Hij brengt er lijnen, letters en woorden op aan die onze lezing van de afgebeelde plaatsen beïnvloeden. Lijnen verdelen de beelden of volgen vluchtlijnen erin. Foto’s zijn altijd beperkte uitsneden uit de werkelijkheid maar Downsbroughs toevoegingen werken suggestief, breken de beelden open en prikkelen onze verbeelding.

De presentatie Peter Downsbrough | FROM TO werd ontwikkeld in het kader van de publicatie van het nieuwe postkaartenboek en toont naast een 100-tal originele postkaarten twee Wall Pieces die de kunstenaar specifiek voor S.M.A.K. creëerde. Vanaf 18 september 2016 houdt ook MAC’s een tentoonstelling met werk van Peter Downsbrough.

Meer informatie

  • Op zondag 11 september organiseren S.M.A.K. en MAC's een boekpresentatie en artist talk met Peter Downsbrough. Meer informatie vind je op deze pagina.
  • De tentoonstelling in MAC's start op zaterdag 18 september 2016. Meer info vind je op hun website.
Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by