S.M.A.K. and MSK: Back & Forth | Oswald Oberhuber, Carolus Magnus, 1984

30.Jun.18
4.Nov.18
Oswald Oberhuber Carolus Magnus 1984 28detail29

Heen & Terug is een traject rond de verwevenheid van MSK Gent en S.M.A.K. Deze zomer keert kunstenaar Oswald Oberhuber naar het MSK terug.

Op 20 oktober 2017 startten MSK en S.M.A.K. een langlopend traject waarin de verwevenheid van beide musea wordt belicht en geactualiseerd. Historische verbondenheid vormt het vertrekpunt voor een reeks ontmoetingen. Kunstwerken uit de S.M.A.K.-collectie worden tijdelijk teruggebracht naar hun plaats van ontstaan of eerste presentatie. Tegelijk leggen beide musea via de uitwisseling van betekenisvolle kunstwerken nieuwe relaties tussen oude, moderne en actuele kunst. Op deze manier ontstaat een dynamische dialoog waarin zowel de complementariteit als de eigenheid van beide musea en hun collecties worden neergezet.

De start in 2017
De aftrap van deze samenwerking gebeurde met de presentatie van Chasing the Blue Train van David Hammons. Deze installatie uit de S.M.A.K.-collectie werd opnieuw opgesteld in de Lambeaux-zaal van het MSK, de ruimte waar het werk in 1991 voor het eerst in Europa werd getoond. Daarnaast nam het MSK in het najaar van 2017 werken van Antonio Saura en Serge Poliakoff uit de verzameling van S.M.A.K. op in zijn historische collectie, waar ze de dialoog aangaan met artistieke voorgangers.

Oswald Oberhuber keert terug naar het MSK
Tot 4 november 2018 is het monumentale werk Carolus Magnus van de Oostenrijkse kunstenaar Oswald Oberhuber (1931) opnieuw in de Lambeaux-zaal van het MSK te zien. Deze 35 meter lange fries werd in 1984 speciaal voor deze ruimte gecreëerd en keert er nu tijdelijk naar terug. Oberhuber verbeeldde een narratief en expressief panorama van een middeleeuws slagveld met geharnaste soldaten, stervende paarden en grafzerken. Het slagveld wordt overschouwd door keizer Karel De Grote.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by