Lois Weinberger | Gift

17.Jan.15
15.Maa.15
Weinberger Blattschaedel 1

In 2014 schonk kunstenaar Lois Weinberger 16 werken aan S.M.A.K. die vanaf 17 januari een tentoonstelling wijdt aan zijn werk.

De tentoonstelling Schenking Lois Weinberger vormt het tweede deel van een korte reeks presentaties rond recente giften aan S.M.A.K., na de presentatie van topwerken van de Franse kunstenaar François Morellet die het museum in 2012 erfde uit de collectie van de Brusselse verzamelaar Henri Chotteau. Dit keer betreft het een schenking van 16 werken door de Oostenrijkse kunstenaar Lois Weinberger (°1947, Stams).

In 2005 bracht S.M.A.K. een eerste onderbouwde tentoonstelling over de kunstenaar in België. Binnen deze context kocht het museum al 19 werken van Weinberger aan. S.M.A.K. beschikt op deze manier over het belangrijkste en meest representatieve ensemble werken van de kunstenaar. Weinberger debuteerde in de jaren ’70. De basis van zijn oeuvre ligt in een zowel politieke als poëtische visie op het begrip ‘natuur’. Tegenover de eerder romantische voorstelling van de natuur als primitieve tegenhanger van cultuur – volgens Weinberger een misvatting – toont de kunstenaar aan dat de begrippen ‘natuurlijk’ en ‘artificieel’ ontegensprekelijk zijn gefusioneerd. Weinberger creëert ‘voorlopige plaatsen’, waarbij hij ruimte laat voor de ‘non-interventie’ van de natuur. Zijn werken kunnen de vorm aannemen van guerillatuintjes in openlucht of modulaire indoor tuintjes, maar kunnen ook tekeningen, sculpturen, foto’s, teksten, dia’s, video-installaties of in situ-projecten zijn. Meestal beperkt Weinberger zich tot minimale, artificiële ingrepen om tegenstellingen zoals het nomadische en het stedelijke, het ordelijke en het chaotische binnen zijn poëtische beeldende universum met elkaar in harmonie te brengen.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by