Sculptures & Drawings 2000 - 2014

17.Okt.14
21.Feb.15
Berlinde De Bruyckere Kreupelhout Cripplewood S M A K 2014 C2 A9 Dirk Pauwels28229 web

Met Sculptures & Drawings. 2000-2014 brengt S.M.A.K. de eerste mid-career presentatie van het oeuvre van Berlinde De Bruyckere (°1964, Gent).

De kunstenaar werkte in het voorbije decennium immers voornamelijk in musea en instituten in het buitenland. Deze tentoonstelling toont een honderdtal werken die tot nu toe niet of nauwelijks in België waren te zien.

De tentoonstelling toont geen chronologisch overzicht maar is opgevat als een wandeling langs een uitgelezen selectie tekeningen, sculpturen en installaties die de evolutie en nuances van het oeuvre onthult. De kernmotieven van het oeuvre van De Bruyckere komen er duidelijk aan bod : de kwetsbaarheid van de mens als inhoudelijk thema; het lijdende lichaam als bron van haar beeldtaal. De presentatie bevat vroeg werk in textiel en sculpturen in paardenhuid waarmee zij wereldwijde faam verwierf. In de beelden van was is de geleidelijke evolutie zichtbaar van menselijke lichamen naar wezens tussen plant en dier. Daarin vormt ‘Kreupelhout- Cripplewood’ (2012-‘13), de monumentale installatie die te zien was op de Biënnale van Venetië in 2013, de spil. Tot slot vormen de tekeningen een wezenlijk onderdeel van deze tentoonstelling. Ze hangen in reeksen bijeen in dezelfde ruimtes als de sculpturen en versterken de associaties en kruisbestuivingen die alle werken met elkaar verbinden. ‘Berlinde De Bruyckere. Sculptures & Drawings. 2000 – 2014’ reist, in een gewijzigde constellatie, verder naar het Gemeentemuseum Den Haag (NL) van 28 februari tot 17 mei 2015 en het Kunsthaus Bregenz (A), vanaf 18 april 2015.

Monografie 'Berlinde De Bruyckere' Bij Uitgeverij Mercatorfonds is zopas een uitgebreide monografie verschenen over Berlinde De Bruyckere. Het boek omvat een overzicht van het oeuvre van de afgelopen 25 jaar naast visueel bronmaterieel uit het rijk archief van de kunstenaar. Onder het redacteurschap van Angela Mengoni leveren Emmanuel Alloa, Gary Carrion – Murayari en ook Mengoni zelf een essay aan. Artistiek directeur van S.M.A.K., Philippe Van Cauteren, schrijft een persoonlijke brief. Het boek is beschikbaar in S.M.A.K. aan de uitzonderlijke prijs van 55 euro i.p.v. 64.95 euro.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by