Signal or Noise | The Photographic II

10.Nov.18
10.Feb.19
The Photographic II cirkel

Signal or Noise verkent ‘het fotografische’ in zijn uiteenlopende vormen en als metafoor voor het menselijke bestaan.

Signal or Noise is het tweede luik van de tentoonstelling The Photographic, die een verruimd begrip van fotografie hanteert van discipline tot mentaliteit. Het eerste hoofdstuk, Other Pictures (2017-‘18), bevroeg het bijzondere vermogen van het stille beeld. Met deze tentoonstelling wordt dit perspectief omgekeerd: we richten de blik inwaarts en verkennen de camera als een metafoor voor het menselijke bestaan.

Fotografie wordt voornamelijk geproduceerd door machines. De lezing van een beeld vraagt daarom onder meer kennis van de technologische ontwikkeling van de discipline, zeker gezien fotografie zich geleidelijk aan ook heeft verankerd in de sociale sfeer. Naarmate beelden en hun omgeving in toenemende mate versmelten, worden ook signaal en ruis inwisselbaar. Leesbare, gemanipuleerde en verborgen informatie zijn almaar moeilijker van elkaar te onderscheiden maar van even groot belang in onze visuele cultuur. De mythe van fotografische transparantie lijkt voorgoed verloren in een massa van pixels, bits en algoritmen.

Deze tentoonstelling brengt een internationale selectie kunstenaars die ‘het fotografische’ heroriënteren als artistiek veld van onderzoek en experiment. Ze bespelen de functies, processen en ruimtes van de fotografie niet met beelden maar via meer hybride vormen. Van het virtuele naar het fysieke, van het technologische naar het ideologische, van beeld over object naar koopwaar: het gebrek aan afgelijnde identiteiten onderbouwt de in vraagstelling van fotografische representatie. De tentoonstelling is bovenal een kritische ruimte, bepaald door de unieke posities van de kunstenaars.

Deelnemende kunstenaars: Tony Cokes, Forensic Architecture, Lynn Hershman Leeson, David Horvitz, Aaron Flint Jamison, Louise Lawler, Sharon Lockhart, Hana Miletić, Jean-Luc Moulène, Sondra Perry, Marina Pinsky, Seth Price, R.H. Quaytman, Thomas Ruff.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by