Tegenlicht

10.Sep.10
20.Nov.10
Koenraad Dedobbeleer positi

De tentoonstelling Tegenlicht is het sluitstuk van een jarenlange samenwerking tussen het literaire tijdschrift DW B en Cera.

Door kunstenaars en schrijvers intensief te laten samenwerken, tracht het project tot een spannende interactie te komen tussen beeldende kunst en literatuur.

Zes factories Tijdens het eerste deel van het project, opgestart in 2001, werden onder begeleiding van curator Luk Lambrecht drieëntwintig kunstenaars samengebracht met dichters en schrijvers. Deze cross-overs werden in DW B opgenomen als speciale katernen, waarin de vormgeving door Luc Derycke de grens tussen de bijdragen van auteur, kunstenaar en designer deed vervagen. De katernen werden in 2005 gebundeld in de publicatie De XXIII. Dergelijke cross-overs zijn echter niet zonder risico. Luk Lambrecht waarschuwt voor “het gevaar van het illustreren of het banaliserend commentariëren van kunst en literatuur”. DW B hoofdredacteur Hugo Bousset stelt zich de vraag of “de trage, tot inspanning nopende taal het niet steeds [moet] afleggen tegen de bliksemende kracht van het beeld.” In een poging de kruisbestuiving tussen literatuur en beeldende kunst boven deze ‘gevaren’ te laten uitstijgen, realiseerden DW B en Cera in 2007 het multimediale platform Tegenlicht. In zes opeenvolgende factories gingen telkens een jonge beeldende kunstenaar en een schrijver de confrontatie aan met werk van een befaamde kunstenaar uit de Ceracollectie. De schrijver rapporteerde en ging als subjectieve observator automatisch fictionaliseren. Zo antwoordde hij creatief op het werk van de kunstenaars. De factories resulteerden in bijdragen aan het tijdschrift DW B, maar kregen tegelijk een parallel bestaan op de website, met een verslag van het werkproces, bewegende beelden, video en voice-over. Elke factory kende naast de papieren en virtuele identiteit ook een live toonmoment. Factory #1(DW B, 2007, 3): Philippe Van Snick, Pieter Vermeersch, Saskia de Coster Factory #2(DW B, 2007, 5-6): Jacques Charlier, Sven Augustijnen, Koen Peeters Factory #3 (DW B, 2008, 2): Honoré d’O, Sylvie Macias Diaz, Elma van Haren Factory #4 (DW B, 2008, 5-6): Narcisse Tordoir, Koenraad Dedobbeleer, Peter Holvoet-Hansen Factory #5 (DW B, 2009, 3): Ann Veronica Janssens, Nico Dockx, Erik Spinoy Factory #6 (DW B, 2009, 5-6): Jacques Lizène, Gert Robijns, Peter Verhelst De tafel. Nu de factory-reeks is afgerond, verzamelen de achttien deelnemende kunstenaars en schrijvers zich in het S.M.A.K.

In Tegenlicht brengen curatoren Luc Derycke en Thomas Caron de beeldende kunst en literatuur samen in een museale context. Deze tentoonstelling wijzigt opnieuw drastisch de relaties tussen de werken en vormt na het drukwerk, de website en de happenings, het vierde en laatste luik van het project. De tentoonstelling is geconcipieerd rond het werkvlak dat kunstenaars en schrijvers delen: de tafel. Beeldende werken uit de collecties van Cera en het S.M.A.K. worden gecombineerd met nieuw werk dat zeven kunstenaars en zes schrijvers speciaal voor deze tentoonstelling produceerden. Tegenlicht is een project met werken van Jacques Charlier, Honoré d’O, Jacques Lizène, Narcisse Tordoir, Philippe Van Snick, en met bijdrages van Sven Augustijnen, Saskia de Coster, Koenraad Dedobbeleer, & & , Peter Holvoet-Hanssen, Sylvie Macias Diaz, Koen Peeters, Gert Robijns, Erik Spinoy, Elma Van Haren, Peter Verhelst en Pieter Vermeersch.

Op de openingsavond 10.09.2010 wordt Factory Radio live uitgezonden vanuit het S.M.A.K. Hiervoor verwelkomen Saskia de Coster en Building Transmissions gasten uit de literaire, kunsten- en muziekscène. De Stedelijke Openbare Bibliotheek voorziet tijdens de tentoonstelling een keuzelijst in de catalogus met de beschikbare titels in de collectie. De beschikbare titels worden tijdens de tentoonstelling samengebracht op de literatuurafdeling.

Meer info over de BIB

Een project van DW B, Cera en S.M.A.K. Tegenlicht DW B

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by