Loek Grootjans | Vincent's Asylum

21.Jul.16
31.Aug.16
IMG 8110 kopie

Loek Grootjans (1955, Nederland) toont met Vincent’s Asylum een asiel waarin hij sporen van de beroemde schilder Vincent Van Gogh verzamelt. Het asiel zal te zien zijn in de Floraliënhal, de hal die grenst aan het S.M.A.K., ’t Kuipke en ICC.

Na een residentie in het Van Goghhuis in Zundert in 2012 ontwikkelde Grootjans het idee om een asiel te bouwen voor Vincent Van Gogh, een verzamelplaats voor alle belangrijke attributen uit zijn leven: drinkwater uit Zundert, grond waarop hij geboren werd, gemummificeerde en geweckte groenten uit de moestuin, gevonden pigment uit St. Rémy de Provence…

Vincent’s Asylum vloeit voort uit het langdurig project Storage for Distorted Matter, waarin Grootjans alles verzamelt wat hij fysiek en mentaal achterlaat. Alles wat verbonden is met de kunstenaar en zijn wereld wordt geregistreerd en gearchiveerd. Hij wil het leven opslaan en confronteert de kijker tegelijkertijd met de onmogelijkheid daarvan.

Vincent’s Ayslum is een mobiel asiel dat plekken aandoet die belangrijk waren – of hadden kunnen zijn – voor de schilder. Het asylum heeft tot nu toe bij het Van Goghhuis (Zundert) en in Museum de Pont (Tilburg) gestaan. Na de passage bij S.M.A.K. reist het verder naar andere locaties in Europa.

In 2010 had Loek Grootjans met Leaving Traces al een solotentoonstelling in S.M.A.K. Twee werken van Grootjans zijn deel van de vaste collectie.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by