Meggy Rustamova | HORAIZON

19.Sep.20
17.Jan.21
Rustamova009 28web29

De Vrienden v/h S.M.A.K. nodigden Meggy Rustamova uit om tentoon te stellen in De Vereniging.

Meggy Rustamova (°1985, Tbilisi, Georgië) ontwikkelde de laatste jaren een interdisciplinair oeuvre dat bestaat uit fotowerk, video’s, installaties en performances. In haar werk observeert ze op uitgesproken poëtische wijze de relatie tussen individueel en collectief geheugen, tussen taal als communicatie en visuele beeldtaal. De kunstenares zoekt naar manieren om hedendaagse maatschappelijke tendensen en vraagstukken te vertalen naar haar eigen werk, vaak door middel van microgeschiedenissen. Aan de hand van beelden en tekst vertelt ze een associatief verhaal dat de grens tussen feit en fictie aftast. Evenzeer kenmerkend voor Rustamova’s werk is de aanwezigheid van natuur en landschappen en de verhouding tussen fauna en flora en de mens. Achter de schoonheid van de vaak optimistisch ogende beelden schuilt echter een zekere melancholie of het verlangen naar een utopie, een drang die zo kenmerkend is voor de menselijke conditie.

De titel van deze tentoonstelling, HORAIZON, verwijst naar de fonetische uitspraak van het Engelstalige woord ‘horizon’, de grenslijn waarop het aardoppervlak en de hemel elkaar lijken te raken. De horizon, geïnterpreteerd als ‘grens’ of als ‘lijn’, is evenzeer waarneembaar in taal, bij het lezen tussen de regels door, of bij het reizen tussen internationale grenzen. De contouren van het land, bomen of van gebouwen, die afsteken tegen de lucht, maar ook de contouren van schaduwen kunnen waargenomen worden in vele beelden in de tentoonstelling. De werken suggereren daarnaast een verlangen naar wat zich achter de horizon schuilhoudt en nodigen de toeschouwer uit om een imaginaire reis te maken. De werken in deze expo vormen als het ware één ruimtelijke installatie: Rustamova brengt hier verschillende media samen waaronder het drieluik Observations, de recente video Babel en een aantal nieuwe fotografische werken.

Kunstenaarseditie en nieuwe publicatie

Ter gelegenheid van Meggy Rustamova’s tentoonstelling en de lancering van het boek Horaizon maakt de kunstenaar een kunsteditie (uitgebracht door Posture Editions en De Vrienden v/h S.M.A.K.).

De editie is getiteld 1000 km in vogelvlucht — 621,371 miles at Bird’s Eye View en ontvouwt zich als een storyboard bestaande uit een reeks foto’s van de lucht met vliegende vogels, die de kunstenares in de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. We zien een condor in Arizona en zwartrugmeeuwen in IJsland, in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het werk wil een verhaal creëren dat reflecteert over de dagelijkse behoefte van een individu aan vrijheid, reizen en de natuur. De editie wordt uitgegeven op 15 exemplaren en wordt vergezeld door een gesigneerd exemplaar van de publicatie Horaizon. (Voor informatie kan u terecht bij info@vriendensmak.be)

Korte biografie

Meggy Rustamova woont en werkt in Brussel en Sint-Niklaas. Ze behaalde haar Master in de beeldende kunsten aan het KASK in Gent (2006-2011), studeerde aan de Universität der Künste in Berlijn (2010) en volgde een postgraduaatopleiding aan het HISK (2012-2013). In 2011 werd Rustamova uitgenodigd om deel te nemen aan Coming People in het S.M.A.K., destijds een tentoonstelling met pas afgestudeerde jonge kunstenaars uit Gent. Bijna een decennium later mogen wij haar opnieuw verwelkomen met deze solotentoonstelling. In de tussentijd stelde ze op verschillende plaatsen, zowel nationaal als internationaal, tentoon, o.a. in Kanal – Centre Pompidou, Brussel (2019), de Brakke Grond, Amsterdam (2017), Kunsthalle Wien (2015), de 6de Moskou Biënnale (2015) en Salzburger Kunstverein (2014).

De Vereniging. Tentoonstellingsruimte van de Vrienden v/h S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
Gratis en vrije toegang.
di-vrij van 09:30 tot 17:30
za-zo van 10:00 tot 18:00
Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by