Why Are You Angry?

13.Feb.21
30.Mei.21
Nashashibi Skaer Why are you angry 2017

Recente aankopen uit de collectie

‘Why Are You Angry?’ presenteert een selectie van de recentste kunstwerken die S.M.A.K. toevoegde aan zijn collectie. De titel is een open vraag die bezoekers voor zichzelf mogen beantwoorden. Hij kan ook gezien worden als een uitnodiging om de huidige globale crisis in vraag te stellen vanuit een emotioneel standpunt. Het stellen van vragen – of dit nu gebeurt door de kunstenaars, de kunstwerken, het museum of zelfs door andere bezoekers – staat centraal in de tentoonstelling. De kunstwerken fungeren als gidsen in de zoektocht naar antwoorden. Deze expo hoopt de meest uiteenlopende gedachten en gevoelens te ontlokken, van spijt en afkeuring tot plezier en verwondering.

De tentoonstelling bevat werken van Sine Van Menxel, Jacqueline Mesmaeker, Sofia Hultén, Rosalind Nashashibi en Lucy Skaer. De titel is ontleend aan de gelijknamige film van het Britse kunstenaarsduo Nashashibi/Skaer, die te zien is aan het einde. Voor hun werk lieten zij zich inspireren door het schilderij ‘No te aha oe riri’, van de Franse kunstenaar Paul Gauguin (1848-1903), waarvan de titel kan worden vertaald als ‘Waarom ben je kwaad?’. Gauguin maakte dit werk in Tahiti en zijn historische reis naar het eiland vormde het vertrekpunt van de film. De blik waarmee Nashashibi en Skaer kijken naar de hedendaagse vrouwen van Tahiti doet ons onze ideeën over exotisme, kolonialisme en het dagelijkse leven in vraag stellen. Daarnaast zet de film de toeschouwer ertoe aan om zijn eigen vragen te stellen binnen zijn zoektocht naar een narratieve vorm.

Met haar video-installatie ‘Enkel Zicht Naar Zee, Naar West’ geeft de Belgische kunstenaar Jacqueline Mesmaeker een inkijk in fragmenten van haar persoonlijke herinneringen. Ze nodigt ons uit om een nieuwe wereld binnen te stappen die een overweldigend gevoel van vrijheid opwekt. De Zweedse kunstenaar Sofia Hultén maakt deel uit van de expo met een reeks kunstwerken die tot nadenken stemmen, van de video ‘Fuck It Up and Start Again’ (2001) tot sculpturaal werk als ‘With Added Dimensions’ (2010), ‘Nu Cave’ (2011), ‘Gatefold 10’ (2012) en ‘Particle Boredom II’ (2017). Door middel van subtiele handelingen vormt Hultén alledaagse voorwerpen om tot nieuwe vormen. In deze tentoonstelling lijken de materialen bijvoorbeeld te zijn gered uit stedelijke opslagplaatsen. Haar aanpak is tegelijk humoristisch en serieus. Van Sine Van Menxel wordt ‘speekselsporen, tongstreken’ (2020) getoond, een recente reeks natuurfoto’s, waaraan de kunstenaar met haar tong likte om speekselsporen achter te laten op de afdrukken. Deze onverwachte sporen voegen een nieuwe dimensie toe aan de vredige natuurtaferelen. Van Menxel experimenteert graag met fotografie. Haar ingrepen op het oppervlak van deze prints doen denken aan penseelstreken.

‘Why Are You Angry?’ werd gecureerd door Philippe Van Cauteren. De museumteksten en inhoudelijke omkadering van deze tentoonstelling werden gecreëerd door studenten van de postgraduaatsopleiding Curatorial Studies, die wordt gedoceerd aan KASK, School of Arts, in Gent, in samenwerking met de Universiteit Gent en S.M.A.K. Voor Margot Bossy, Sofie Frederix, Yimeng Wang en Julie Wyckaert was deze tentoonstelling een praktische oefening binnen de module Audiences and Learning, die toekomstige curatoren leert om publieksgericht te denken en te werken.

Expogids

#whyareyouangry #whyareyouhappy

Hoe voel jij je vandaag? Boos? Gelukkig? Beantwoord (een van) deze twee vragen via een tekening of foto en deel die op je Instagrampagina. Tag @smakgent, #whyareyouhappy en/of #whyareyouangry en verras ons. Wie weet komt jouw beeld hieronder terecht!

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by