Curatorial Lecture: ‘After Institutions’ door Karen Archey - online

4.Feb.21
Karen Archey 020 04 16 stedelijk Tomek Dersu Aaron 025 002

In deze lezing vertelt Karen Archey over haar tentoonstelling 'After Institutions' in het Stedelijk Museum Amsterdam, die voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege COVID-19.

Het uitgangspunt van deze tentoonstelling is een onderzoek naar de toestand van openbare instellingen, hun economische achteruitgang en de rol van kunstinstellingen als laatste restanten van de intellectuele openbare ruimte.

Een van de belangrijkste onderwerpen van deze tentoonstelling is de notie zorg, zowel in termen van de voortdurend veranderende situatie van de gezondheidszorg in het Westen als de relatie met instellingen en het idee dat de kunstenaar een 'producent' is die gezond en bekwaam genoeg moet zijn om te 'produceren', om deel te nemen aan het veld. Met de COVID-19-pandemie is het verhaal van deze tentoonstelling alleen maar complexer geworden daar de reeds bestaande kwesties van de verzwakte verzorgingsstaat nog erger zijn geworden en de mogelijkheid om samen te komen verder onder druk komt te staan.

Praktische informatie:

  • Donderdag 4 februari 2021 om 20:00
  • In Engels en Nederlands.
  • Je kan de online lezing volgen via deze link.

Karen Archey is curator hedendaagse kunst bij Stedelijk Museum Amsterdam. Ze is een Amerikaanse curator en kunstcriticus die voorheen in Berlijn en New York woonde. Archey is bij het Stedelijk verantwoordelijk voor de hedendaagse kunst en mediacollecties. Sinds Archey in 2017 bij het museum kwam, organiseerde Archey solotentoonstellingen van Rineke Dijkstra, Stefan Tcherepnin, Catherine Christer Hennix, Steffani Jemison, Jeff Preiss en Metahaven. Ze cureerde er ook de groepstentoonstelling Freedom of Movement: the 2018 Municipal Art Acquisitions. Momenteel werkt ze aan solotentoonstellingen van kunstenaars Charlotte Prodger en Hito Steyerl. Binnen het performanceprogramma van het Stedelijk heeft Archey onlangs opdracht gegeven aan Jennifer Tee, Ann Hirsch, Alicia Frankovich en kunstenaarscollectief CFGNY voor het maken van nieuw werk.

Archey werkte eerder als onafhankelijk curator en redacteur voor de in New York gevestigde organisatie e-flux. In 2014 organiseerde ze samen met Robin Peckham de tentoonstelling “Art Post-Internet” in Ullens Center for Contemporary Art in Beijing. In 2015 ontving Archey een Creative Capital | Warhol Foundation Arts Writers Grant voor schrijven in korte vorm. Ze geeft regelmatig lezingen over hedendaagse kunst en ‘tijdsgebonden’ media.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by