De Zandberg

tot 5.Nov.23
20230608 SMAK Zandberg c Martin Corlazzoli COR07035

Op 12 oktober 2022 gingen S.M.A.K. en kunstwerkplaats De Zandberg een engagement aan om de huizen een jaar lang met elkaar te verbinden. Kunstwerkplaats De Zandberg is een deelwerking van Groep Ubuntu vzw waar een veertigtal kunstenaars met bijzondere noden aan hun oeuvre werken. In Zaal 1 ontdek je hun kunstenaarswerking.

20230201 SMAK Zandberg c Martin Corlazzoli COR07242

Beide huizen zetten bij de start een tijdslijn op en markeerden daarop een aantal sleutelmomenten. De kunstenaars en de mensen van S.M.A.K. ontmoetten elkaar achter de schermen en raakten vertrouwd met elkaars werking. S.M.A.K. installeerde ook collectiewerken in De Zandberg.

Tijdens de uitwisseling werd al gauw duidelijk dat onze tijdsbeleving van een totaal andere orde is. Het museum kampt met overvolle agenda’s. In de kunstwerkplaats kabbelt de tijd traag voort. Tijd is een essentieel ingrediënt in de omkadering van De Zandberg. Kunstenaars kunnen er zonder tijdsdruk experimenteren, creëren en zich in alle rust ontwikkelen.

20230608 SMAK Zandberg c Martin Corlazzoli COR07161

Onderzoek rond ‘tijd’ in al zijn vormen werd dan ook het uitgangspunt van verschillende werkprocessen. Bovendien inspireerde S.M.A.K. onze kunstenaars rond het thema met vijf werken uit de museumcollectie. 'Wege' van Lois Weinberger, 'mon.-sun' van Jonathan Horowitz, 'Tableau piège' van Daniel Spoeri, 'Following The Right Hand of Doris Day In Young Man With a Horn' van Pierre Bismuth en 'The indefinite continued progress of existence and events (that occur in apparently irreversible succession)' van Adam Vačkář werden een tijdlang in De Zandberg geïnstalleerd. Mede dankzij deze inspiratiebronnen ontstond in de loop van het jaar een substantiële hoeveelheid werk. Een greep uit dit inspirerende proces vind je terug over de volledige breedte van een muur in Zaal 1.

20230201 SMAK Zandberg c Martin Corlazzoli COR06540

Van 25 september tot 5 november gaan een aantal De Zandberg kunstenaars aan de slag in Zaal 1. Frédéric Deschamps palmt de ruimte in als een laboratorium. Hij gaat in interactie met de toeschouwer en orakelt over de tijd. Klaus Compagnie schrijft op een bord wat hij van jou opsteekt of voorspelt jouw pensioenleeftijd. Kenny Callens maakt stambomen waarin ook jij mogelijk opduikt, David Barbakadze behandelt vuur, Hendrik Heffinck bouwt een interieur waarin alles met elkaar verbonden is en Steffi Wastyn werkt met porseleinklei aan een circulair kunstwerk. Verder zijn er op verschillende tijdstippen kunstenaars aanwezig tijdens interventies en losse acties.

Meer over De Zandberg
Praktische informatie
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by