DEMO-MEMO: voor mensen met dementie

28.Jan.23
20171125 SMAK Demo Memo 7804

S.M.A.K. organiseert samen met Bie Hinnekint van The Courage to Grow Old bijzondere workshops voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Actuele kunst levert een waardevolle bijdrage om de band tussen mensen met dementie en hun nabije omgeving te versterken. Het museum is een veilige, vrije ruimte waarin de kunstwerken houvast bieden en de gezamenlijke beleving van kunst kan zorgen voor een ander inzicht in dementie.

DEMO-MEMO nodigt mensen met dementie en hun mantelzorger uit om gezamenlijk kunstwerken te beleven in S.M.A.K. Samen met een gids bezoek je het museum op een ongedwongen manier. Verschillende zintuigen worden geprikkeld met onder andere muziek en diepgaande gesprekken. De deelnemers met dementie verwoorden hun gedachten bij twee kunstwerken terwijl de partners luisteren. Bie Hinnekint, van The Courage to Grow Old, maakt deze gedachten tot poëzie.

Bie Hinnekint: "De situatie van mensen met dementie wordt altijd gedefinieerd vanuit het verlies van vaardigheden. Voornamelijk het aspect van het falend geheugen is een steeds terugkerend gegeven. The Courage to Grow Old beoogt een andere visie: dementie is een proces van bewustzijnsinvolutie. Dit ommekeerproces, dat wordt gezien als een verlies voor de omgeving, verdient onze volle aandacht en moet op een directe manier worden aanschouwd zoals een kunstwerk en niet zonodig ‘begrepen’. Door het samen beleven van kunst, kondigt zich een ander inzicht in dementie aan."

Praktische informatie
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by