Lezing Het brievenproject van Joseph Willaert door Godart Bakkers

17.Dec.23
Het brievenproject van Joseph Willaert

Op zondag 17 december om 11u kun je in S.M.A.K. terecht voor een lezing over 'Het brievenproject van Joseph Willaert', door curator Godart Bakkers.

In 1973 maakt de Belgische schilder Joseph Willaert een reeks briefschilderijen op groot formaat en toont ze het daaropvolgende jaar in de Gentse Galerie Elsa von Honolulu Loringhoven. De opkomende kunstenaar was op dat moment vooral bekend omwille van zijn figuratief werk en installaties die visuele strategieën delen met de pop art beweging. Taal speelt daarin een belangrijke rol en neemt vanaf de vroege jaren 1970 de vorm aan van strafbriefjes, een opstel, om uiteindelijk als citaten op doek gepresenteerd te worden. Met de briefschilderijen verraste de kunstenaar door geschilderde versies van bestaande en fictieve brieven als schilderkunst te presenteren. In Het Brievenproject van Joseph Willaert worden de schilderijen voor het eerst terug samen getoond, vergezeld van nooit eerder getoond archiefmateriaal.

Curator Godart Bakkers zal in deze lezing dieper ingaan op de context van enkele brieven, en de betekenis van deze schilderijen binnen het bredere oeuvre en de carrière van Joseph Willaert, die in de jaren 1970 ook sterk verbonden was met de Gentse kunstscène.

De tentoonstelling is een samenwerking met de onderzoeksgroep Gent, speelveld van de beeldende kunst (1957-1987) aan KASK, School of Arts.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by