Nasher Prize Dialogues: Sculpture and Organic Material

19.Jun.24
2015 Otobong Nkanga Wetin You Go Do Lyon Biennale 2015 02

Otobong Nkanga en Precious Okoyomon gaan op uitnodiging van Nasher Sculpture Center in gesprek over hun praktijk.

The Nasher Prize

De Nasher Prize werd in 2015 in het leven geroepen en is een prijs die uitsluitend gewijd is aan uitmuntendheid in de hedendaagse beeldhouwkunst.

Winnaars van de Nasher Prize belichamen de grondbeginselen van de prijs: de erkenning van een levend kunstenaar wiens oeuvre een buitengewone invloed heeft gehad op ons begrip van beeldhouwkunst. Hun werk vertegenwoordigt het hoogtepunt van de prestatie in het medium, het uitbreiden van de expressieve mogelijkheden en vaak het uitbreiden van de notie van wat beeldhouwkunst is of kan zijn.

Otobong Nkanga, laureaat van de 2025 Nasher Prize, brengt door middel van een breed scala aan materialen, die worden gebruikt om een even breed scala aan artistieke praktijken te orkestreren, krachtige werken samen die de complexe, vaak fragiele relaties tussen mensen, het land en zijn hulpbronnen onderzoeken, en raakt aan kwesties als consumptie, wereldwijde circulatie, connectiviteit en zorg.

Nasher Prize Dialogues: Sculpture and Organic Material

Portrait 1 Otobong Nkanga

Op woensdag 19 juni om 19:00 presenteert Nasher Sculpture Center (Dallas, Texas) ‘Nasher Prize Dialogues: Sculpture and Organic Material’ in S.M.A.K.
Dit programma brengt 2025 Nasher Prize-laureaat Otobong Nkanga en kunstenaar Precious Okoyomon samen om in dialoog te gaan over hun gebruik van organisch materiaal in sculpturen en installaties, die vaak zintuiglijke werelden creëren in musea en galeries. Door hun beider gebruik van planten, kruiden, stenen en andere grondstoffen, manifesteren de twee verschilllende praktijken van de kunstenaars zich vaak in ruimtes die hun publiek buiten het visuele vlak omhullen, waardoor ze de multidimensionale kwaliteiten van beeldhouwkunst verdiepen. Het gesprek wordt geleid door onafhankelijk curator Fabian Flückiger.

Praktisch:

Lees meer

Biografie Otobong Nkanga

Otobong Nkanga werd in 1974 geboren in Kano, Nigeria. Ze groeide op in Lagos en Parijs en woont en werkt in Antwerpen, België.

Otobong Nkanga begon haar kunststudies aan de Obafemi Awolowo Universiteit in Ile-Ife, Nigeria, en vervolgde haar studie later in Parijs aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Ze was artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2002-2004) en voltooide haar Master in de Podiumkunsten aan DasArts, Advanced Research in Theatre and Dance Studies, Amsterdam (2005-2008). Verder was ze artist-in-residence bij de DAAD Berlijn (2014) en bij Martin-Gropius-Bau, Berlijn (2019).

In de afgelopen 20 jaar heeft ze suggestief werk gemaakt dat spreekt over migratie en haar eigen beweging in de wereld, het uitputtende gebruik van planetaire hulpbronnen en de onderlinge verbondenheid van mensen en het land. Haar raadselachtige kunst, die gebaseerd is op uitgebreid onderzoek naar de plaatsen die ze bewoont, maakt vaak gebruik van ruwe materialen zoals mineralen, metalen, stenen en planten om nieuwe betekenissen, opgeslagen herinneringen en emotionele verbindingen op te roepen voor haar publiek.

Precious Okoyomon

Precious Okoyomon, Courtesy of the Museum of West African Art

Biografie Precious Okoyomon

Precious Okoyomon is een kunstenares en schrijfster die in 1993 geboren werd in Londen, Verenigd Koninkrijk, en woont en werkt in New York. Ze bezocht het Shimer College in Chicago. Haar werk werd opgenomen in de 13e Baltic Triennial en in een twee-persoonstentoonstelling met Hannah Black bij Real Fine Arts, New York. Okoyomon heeft voordrachten gehouden in The Kitchen, New York, Artist's Space, New York en The Serpentine Galleries, Londen. Haar werk is opgenomen in de permanente collectie van de Rubell Family Collection. Haar eerste dichtbundel, Ajebota (2016), werd gepubliceerd door Bottlecap Press en haar tweede boek, But Did U Die?, verschijnt in 2019 bij Wonder Press.

Biografie Fabian Flückiger

Fabian Flückiger, geboren in 1987 in Bern (Zwitserland), woont en werkt in Bern en Brussel. Na verschillende institutionele functies (Zentrum Paul Klee, Bern; Musée d'Art Moderne et Contemporain, Genève; Kunst Halle Sankt Gallen; Kunstmuseum Liechtenstein) werkt hij sinds 2021 als freelance curator. Hij heeft tentoonstellingen en publicaties gerealiseerd over onder andere Nora Turato (2019), Steven Parrino (2020), Miriam Laura Leonardi (2021), Manon de Boer (2022), ektor garcia (2022) en Fatima Moallim (2023). Recent werkte hij samen met Belgische institutionele collecties voor de grote thematentoonstelling This Is Us in Z33 in Hasselt, waar ook werk in opdracht te zien was (2023). Hij was gastcriticus aan het ISCP in New York en doceerde aan de F+F School of Art and Design in Zürich en aan de école de recherche graphique (ERG) in Brussel. Momenteel werkt hij aan tentoonstellingsprojecten voor Kunstforum Baloise, Basel, Kölnischer Kunstverein, Keulen, Marietta Clages, Keulen en Simian, Kopenhagen. Hij is jurylid van de Swiss Art Awards.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by