Nocturne: Over Panamarenko - Citadelic Jazz

Elke eerste donderdag van de maand (behalve in juli en augustus), blijft het museum open tot 21:00. Op donderdag 6 februari 2020 geniet je van twee concerten door Citadelic Jazz en een documentaire over Panamarenko. 

Over Panamarenko - 18:30

In 2001 maakte Inge Godelaine een portret van Panamarenko in zijn atelier in de Biekorfstraat in Antwerpen. Het is typerend voor de filmportretten van Inge Godelaine dat ze enkel en alleen de kunstenaar aan het woord laat. Er zijn geen opgelegde of vooropgestelde vragen, er is geen interview, geen scenario. Er is vooral de eigen wereld en beleving en via de camera kan Panamarenko op zijn manier zijn verhaal vertellen. Soms gebeurt dat met veel woorden, soms met weinig. De film biedt de kijker een doorlopende blik (Godelaines films worden steeds in één take genomen) op het denken en doen van Panamarenko. We zien de kunstenaar terwijl hij werkt, denkt en spreekt, een nieuw kunstwerk laat ontstaan en daarover zijn gedachten met ons deelt… De kijker mag via deze film als het ware een vlieg zijn op de muur van het atelier van de kunstenaar.

Vooraf gaat Philippe Van Cauteren in gesprek met de filmmaker. 

Het is ook mogelijk om de tentoonstelling 'Uit de Collectie | Panamarenko (werken op papier)' die avond in preview te bezoeken. De dag nadien vindt de officiële opening plaats. 

Citadellic Jazz 

  • 20:00 - GLiTS (BE) - Bart Maris (trompet), Peter Vandenberghe (piano) - 20:00
    GLiTS staat kort voor Getting Lost In Tiny Spaces of de kunst van het verdwalen in kleine (klank)ruimtes. Peter Vandenberghe en Bart Maris gaan al enkele jaren enthousiast op avontuur als duo, met een bagage van 25 jaar broederschap in verschillende grotere formaties alsX-Legged Sally en Flat Earth Society. Ze zoeken naar directere muzikale dialogen in steeds wisselende klanklandschappen met behulp van zowel composities van Bart als vrij geïmproviseerde stukken.
     
  • 21:00 - PETER HERTMANS QUINTET (BE/NL/CZ) CD release 'Live at Dommelhof' - Peter Hertmans (gitaar), Steven Delannoye (saxofoon), Nicola Andrioli (piano), Jos Machtel (contrabas), Marek Parman (drums)
    Gitarist Peter Hertmans groeide uit tot een gevestigde waarde op de Belgische jazzscene, schitterde reeds op podia met de meest uiteenlopende artiesten van zowel nationaal als internationaal pluimage en werkt geregeld samen met het Brussels Jazz Orchestra. Hij omringt zich voor dit quintet met zijn geliefkoosde musici. Denk aan de prachtige sound, de levendige fantasie maar ook het metier van Steven Delannoye op saxofoon, het verfijnde pianospel van Nicola Andrioli, welicht beter gekend onder andere van zijn werk met Philip Catherine, de rustige volle bas van ervaren rot Jos Machtel en de melodisch-harmonische drums van Marek Patrman.

Citadelic Jazz website

Inge Godelaine (°1964) werkt reeds jaren als beeldend kunstenaar in verschillende disciplines: schilderen, tekenen, video en fotografie. Ook in haar schilderkunst bijvoorbeeld bespeelt ze de blik van de toeschouwer, die steeds opnieuw wordt uitgedaagd om te zoeken naar de kern of het onderwerp van het beeld dat op doek verschijnt. Zoals in haar films, laat ze de kijker echter zelf de inhoud invullen, bedenken of ‘maken’. Inge Godelaine was gedurende 28 jaar de assistent van Belgisch kunstenaar en beeldenstormer Jef Geys (1934-2018). Details film: PANAMARENKO, 2001, 36’37”, NL gesproken, ENG ondertiteld, all rights reserved to Inge Godelaine

in categorie: Evenement