Projecten met vluchtelingen

19.Jun.19
SMAK02122015 Koksijde 2019 web

De tentoonstelling "De Collectie (1), Highlights for a Future" is de aanleiding tot een serie gesprekken over de sterk veranderende rol van musea binnen gemeenschappen. In deze talkshow praten we over onze samenwerkingen met vluchtelingen. 

Het museum als openbare ruimte voor ieder individu wordt onder andere bereikt door het betrekken van personen en kunstenaars met een vluchtachtergrond. S.M.A.K. probeert op verschillende manieren solidair te zijn met deze kwetsbare groep en werkt samen met verschillende partners zoals vzw Humain, Globe Aroma en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. We organiseren ook regelmatig evenementen rond vluchtelingen. Het museum hoopt zo betrokken te blijven bij deze kwetsbare groep en blijvend aandacht te vragen voor de ingewikkelde omstandigheden.

In het afgelopen seizoen liepen er vanuit S.M.A.K. beweegt verschillende projecten en samenwerkingen. Zo namen een 8-tal OKAN klassen deel aan een workshoptraject in samenwerking het LUCA, organiseerden wij een langlopend tekenproject met Goele de Wanckel en de kunstenaars van Globe Aroma. Tot slot vroegen wij Edouard Schneider om op pad te gaan met de Road Of Change van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Praktische info talkshow

  • Woensdag 19 juni 2019 - 16:00.
  • Onder begeleiding van moderator Katleen Vermeulen.
  • Ann Vermeulen vertelt meer over het project Road Of Change en Inge Braeckman deelt verhalen over haar bezoek aan de vluchtelingenkampen in Lesbos en leest voor uit haar dichtbundel. Tot slot praat kunstenaar Atiyeh Manavipour over de invloed van Iraanse poëzie op haar werk.
  • Toegang: museumticket.
  • Inschrijven: reservation@smak.be

Rond Wereldvluchtelingedag op 20 juni 2019 tonen we ook de film Je N’aime Plus La Mer. We zetten onze deuren open voor mensen met een vluchtachtergrond.

S.M.A.K. Beweegt - Talkshows

De tentoonstelling 'De Collectie (1), Highlights for a Future' is de aanleiding tot een serie gesprekken over de sterk veranderende rol van musea binnen gemeenschappen. Waar vroeger musea vooral vanuit een kunsthistorisch perspectief werkten, verschuift nu de aandacht naar de maatschappelijke relevantie en de rol die het publiek daarbij speelt. Ook neemt het museum nieuwe taken op zich: het zoekt actief naar verbinding met de samenleving en beweegt bij momenten naar sociaal-cultureel werk.

Katleen Vermeulen (Amarant) ontvangt in zeven talkshows verschillende partners van het S.M.A.K.-beweegtprogramma, de educatieve- en gidsenwerking. Daarin komt onder meer de structurele werking van S.M.A.K. aan bod rond projecten met gedetineerden, vluchtelingen, mensen met dementie, jongeren en kinderen. De talkshows starten om 16:00. Met uitzondering van de talkshow ‘Prison Drawings’ tijdens de nocturne van donderdag 6 juni om 20:00.

  • 18 september 2019 - Dementie DEMO MEMO
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by