Trip in Brussel met bezoek aan Bozar en Wiels VOLZET

9.Dec.23
Tapies Blue with Four Red Stripes
3029150 t 7401 dukkhar

Dukkha - Private Collection, Barcelona © Comissió Tàpies

10.30 – 12.00

Rondleiding in Bozar:

Bozar blikt terug op het werk van Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) met een retrospectieve die een tijdreis maakt tussen 1944 en de jaren 1990. Het is de eerste grote tentoonstelling in België die een volledig beeld geeft van het werk van de kunstenaar. Meer dan 120 werken zijn na enkele decennia voor het eerst weer bij Bozar te zien. Van vroege tekeningen en zelfportretten gaat de tentoonstelling verder met zijn 'materieschilderijen' uit de jaren 50 en de voorwerpen en assemblages uit de jaren 60 en 70. De tentoonstelling gaat verder met zijn vernissen uit de jaren 80, waarmee hij enkele jaren eerder begon toen de Spaanse democratie het levenslicht zag, en wordt afgesloten met werken uit de jaren 90, waarin Tàpies het formele en materiële experiment dat altijd centraal stond in zijn praktijk, voortzette.

Als autodidact tijdens het interbellum dacht Tàpies na over de condition humaine, zijn eigen historische situatie en de artistieke praktijk, meer bepaald over de grenzen en tegenstrijdigheden van de schilderkunst. Zijn zeer productieve oeuvre is over de hele wereld verspreid.

Vrij bezoek:

De tentoonstelling De avant-garde in Georgië (1900-1936) opent het festival europalia georgia en vertelt voor de eerste keer in Europa over een hoofdstuk uit de avant-gardekunst dat grotendeels in de vergetelheid is beland. De avantgarde in Georgië wordt getoond en gecontextualiseerd aan de hand van een groot aantal werken (schilderijen, tekeningen, boeken, films, foto’s, decors en kostuums uit film en theater) die vooral in Georgië worden bewaard.

Met werk van onder anderen Elene Akhvlediani, Irakli Gamrekeli, Gigo Gabashvili, Nutsa Gogoberidze, Lado Gudiashvili, David Kakabadze, Shalva Kikodze, Kote Mikaberidze, Petre Otskheli, Niko Pirosmani, Alexander Salzmann, Ilya en Kirill Zdanevich.

9 Childrens Game 23 Step on a Crack Hong Kong 2020 5 In collaboration with Felix Blume Julien Devaux and Rafael Ortega min a36025d5e0d110339c28bac4dd215b69

Francis Al[ys (film still)

12:00 – 13:30

Vrije lunch, zelf te reserveren van thuis uit. Tip: in resto Victor Bozar.

Te voet naar Wiels, (40 min.) in totaal met tussenstops (galerijen)

16:00 – 17:30

Rondleiding in Wiels:

Na zijn presentatie voor de Vlaamse inzending voor het Belgische Paviljoen van de Biënnale van Venetië 2022 presenteert Alÿs deze nieuwe, meer uitgebreide opstelling van The Nature of the Game, twaalf jaar na de kunstenaars memorabele overzichtstentoonstelling in WIELS die het Belgische publiek liet kennismaken met de volledige reikwijdte van zijn werk.

Speciaal voor de postindustriële architectuur van WIELS creëert Thea Djordjadze nieuw werk waarin ze niet alleen de formele en materiële aspecten van het gebouw onderzoekt en er vragen bij opwerpt, maar ook de institutionele context. De Georgisch-Duitse kunstenares breidt zo haar rijke beeldtaal van sculpturaal schilderwerk en schilderkunstige sculpturen uit. In het kader van europalia georgia

Kostprijs (toegang groep + rondleiding Bozar) + rondleiding Wiels: 35 euro.

Er wordt deze keer geen bus ingelegd. Iedereen gaat zelf naar Bozar.

Actieve leden kunnen inschrijven: info@vriendensmak.be. Annuleringen 3 weken vóór datum worden niet terugbetaald.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by