VIP-avond tijdens openingsweekend Tarek Atoui en Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat Là

6.Apr.24
20231007 SMAK VIP diner c Martin Corlazzoli COR02620
Atoui II

Tarek Atoui The Organ Within © Tarek Atoui, The Organ Within, 2019. Performance in Guggenheim Museum (New York, VS), © Enid Alvarez

18:00 – 18:30

Onthaal met drink.

18:30 – 19:00

Korte introductie tot de tentoonstellingen door S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren.

Speech door voorzitter Bruno Matthys.

19:00 – 20:00

Rondleiding door de tentoonstelling, door S.M.A.K.-curatoren Karima Boudou en An Hoste:

is een nieuw project van de in Brussel gebaseerde kunstenaars en filmmakers Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat, en werd gecreëerd voor hun eerste museale solotentoonstelling. Là is een voorzetting van de dialoog die Brutmann en Efrat eerder aangingen met Chantal Akerman, en een audiovisuele reis tussen België en de Negev/al-Naqab woestijn in Israël en Palestina. Het project onderzoekt de overtuiging van het ergens thuishoren aan de hand van natuurlijke elementen en historische verantwoordelijkheid.

Geluid vormt de kern van de artistieke praktijk van Tarek Atoui (°1980, Beiroet). Als kunstenaar en elektro-akoestisch componist staat hij bekend om de vloeiende verbindingen die hij legt tussen klank, materie, tijd, ruimte en menselijke handeling. In inventieve luisteromgevingen, die niet alleen een appèl doen op het oor, creëert hij veelzijdige ervaringen en interacties die zowel zintuiglijke, sociale als ruimte-specifieke betekenissen dragen. De nieuwe muziekinstrumenten, sculpturen en materialen die Atoui hierbij hanteert zijn geïnspireerd door historisch, antropologisch of technisch onderzoek. Hij assembleert ze tot fascinerende, wendbare installaties die afgestemd zijn op de omgeving. Deze kunnen net zozeer bespeeld worden door professionele muzikanten als het voorwerp zijn van een participatieve tentoonstelling of workshop.

Het project in S.M.A.K., de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in een Belgisch instituut, brengt bestaande werken en nieuwe producties samen en is gestructureerd rond drie assen: de tentoonstelling, de educatieve ruimte en performances.

Tarek Atoui (°1980, Beiroet, Libanon) woont en werkt in Parijs. Hij voert een performance uit die avond, op zaal.


20:15 – 22:00

Diner (aan 60 euro/persoon) in S.M.A.K.


Een persoonlijke uitnodiging wordt verstuurd naar de Steunende Vrienden.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by